YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Irene, la nena que busca algú compatible a Espanya per a salvar la seva vida

Les autoritats de Múrcia han habilitat un punt de donació al municipi de Las Torres de Cotillas

Imatge d'arxiu d'un menor d'edat
Irene, la nena que busca algú compatible a Espanya per a salvar la seva vida | UNSPLASH

Irene, una nena de tan sols cinc anys que pateix una greu malaltia, necessita un trasplantament de medul·la òssia per a sobreviure. És per això que l'Ajuntament de Lorquí, situat a la Regió de Múrcia, els familiars i els seus amics han fet una crida urgent per salvar la vida a la petita. S'ha demanat a totes aquelles persones que puguin que es facin les proves i així trobar algú que sigui compatible amb ella.

Una crida a les xarxes socials

«La petita Irene, veïna del nostre poble, necessita un trasplantament de medul·la urgent i tots podem col·laborar. Podem salvar vides», han escrit des de les xarxes socials de l'Ajuntament de Lorquí, on resideix Irene. «Si tens entre 18 i 40 anys no ho dubtis, no tardis, és el millor regal que pots fer aquest Nadal».

Patricia Fernández, l'alcaldessa d'Archena, un altre municipi de la Regió de Múrcia, ha publicat un vídeo per donar a conèixer el cas de la petita i, a més, donar suport a la seva família. «Estem en una situació crítica, ja que la jove de cinc anys, Irene, del municipi de Lorquí, necessita amb urgència un trasplantament de medul·la», ha començat explicant la política.

«Jo ja m'he fet donant de medul·la, però necessitem que tots els joves d'entre 18 i 40 anys vagin a qualsevol centre de donació de la Regió de Múrcia i es facin donants de medul·la per intentar salvar la vida d'Irene, que es troba en una situació molt complicada». «Per ella, i per tots els que ho necessiten, avui més que mai, necessitem la teva solidaritat per ajudar a Irene en moments crítics».

A més, per facilitar el procés, les autoritats de la comunitat han habilitat un equip en el municipi de Las Torres de Cotillas i estan gestionant també el seu trasllat a Lorquí. Hi ha altres dos punts de donació a la Regió, localitzats a les ciutats de Múrcia i Cartagena.

El cas d'Irene se suma als milers de persones que necessiten una donació de medul·la. Cada any, a Espanya, 6.400 persones són diagnosticades de leucèmia a Espanya i moltes d'elles necessiten un trasplantament de medul·la òssia per poder superar la malaltia. No obstant això, 3 de cada 4 pacients no tenen un familiar compatible amb ells.

Per aquest motiu, demanen a la població d'entre 18 i 40 anys, que no pateixi cap afecció, que siguin donants. Es tracta d'un procés relativament senzill que ajuda a salvar vides.

Què és la medul·la òssia?

La medul·la òssia és un teixit esponjós situat a l'interior d'alguns ossos i que compta amb una gran quantitat de cèl·lules mare, que són les encarregades de produir els glòbuls vermells, els glòbuls blancs i les plaquetes que necessitem per viure. Els trasplantaments de cèl·lules mare s'utilitzen per reposar la medul·la òssia que no funciona adequadament. És molt important no confondre-la amb la medul·la espinal, la qual es troba a l'interior de la columna vertebral i s'encarrega de transmetre els impulsos nerviosos.

En què consisteix la donació de medul·la òssia?

Abans de realitzar la donació, cal comprovar que el donant i el receptor siguin compatibles. Per comprovar-ho, es realitza una anàlisi de sang o de saliva. La donació de medul·la òssia consisteix en l'extracció de les cèl·lules mare de la sang que es troben al moll de l'os, és a dir, a la part més interna de l'os. A més, es pot donar en diferents ocasions, perquè la medul·la òssia es regenera completament.

Hi ha dues maneres per a realitzar l'extracció:

  • Donació per citafèresis o de sang perifèrica. És un procés semblant a la donació de sang per a transfusió, però amb un procediment més llarg. Al donant se li administren unes 4 o 5 injeccions subcutànies per tal d'extreure les cèl·lules mare mitjançant una agulla.
  • Donació per punció. Aquest mètode requereix que el donant se sotmeti a anestèsia general. Es fa una punció al donant a través de la pell de l'os del maluc i s'extreuen les cèl·lules de dins de l'os amb una xeringa fins a obtenir les suficients per al trasplantament.

Comentaris

envia el comentari