S’estavella la sonda que havia de portar Israel a la Lluna

El país ha vist frustrades les seves aspiracions espacials després que la sonda Beresheet xoqués a gran velocitat contra el satèl·lit per un error al motor principal

Israel ha vist frustrades les seves aspiracions espacials després que la sonda Beresheet, que havia de portar per primer cop el país del pròxim orient a la Lluna, s’estavellés a gran velocitat contra la superfície del satèl·lit per un error al motor principal. L’accident va tenir lloc el passat dia 11 d’abril.

Segons les dades facilitades per l’equip d'astrònoms de Space IL, el primer problema tècnic es va produir a uns 14 quilòmetres sobre la Lluna, i la connexió amb la nau es va perdre quan aquesta es trobava a tan sols 150 metres de la superfície lunar, just quan queia a una velocitat de 500 km/h, cosa que va fer que la col·lisió fos gran i «inevitable». Així ho va explicar la institució a través del seu compte de Twitter un cop es va confirmar l’accident:

Un error al motor principal, probable causa del desastre

Els enginyers israelians treballen per saber les causes exactes del desastre, però tot sembla indicar que un error tècnic en un dels components va causar que el motor principal s’apagués, cosa que va fer impossible alentir el descens de la nau espacial.  Quan el motor es va reiniciar, la velocitat de la nau ja era massa alta per aterrar de forma correcta.

La sonda havia estat llançada el 21 de febrer des de Cap Canaveral, als Estats Units, a bord d'un coet Falcon 9 de Space X. Després d'aconseguir l'òrbita lunar fa una setmana i recórrer 6,5 milions de quilòmetres, s'havia previst que la sonda arribés el 11 de abril a la superfície de la Lluna al nord-est del Mar de la Serenitat, una àrea plana a la superfície lunar.