La revisió de diversos casos de coronavirus a Itàlia ha revelat un vincle entre patir covid-19 i tenir com a símptomes relatius a la malaltia problemes cardíacs similars a l'infart.
Fins al moment es coneixia que el coronavirus podia causar forts problemes respiratoris, però diversos articles i investigacions realitzades en diversos països han alertat que els problemes derivats de la malaltia també poden ser cardíacs.
[predef]catdiari-grup-de-facebook-580[/predef]
El cas de Brescia
Recentment la revista 'Jama Cardiology' ha publicat el cas d'una pacient de Brescia (Llombardia) que va ser ingressada a l'hospital després de patir símptomes de fatiga, tos, dolor al pit i unes dècimes de febre. La dona, de 53 anys, sempre havia gaudit de bona salut i en el seu historial mèdic no figurava cap malaltia cardiovascular.
En ser hospitalitzada amb aquests símptomes, la dona va ser sotmesa al test de coronavirus, donant positiu en SARS-CoV-2. Però la sorpresa arribaria més tard en realitzar-li diverses proves mèdiques.
La saturació d'oxigen en sang estava dins del normal, en un 98%, i els resultats de les radiografies pulmonars no mostraven cap rastre de pneumònia, molt comuna en els infectats de covid-19. No obstant això, un electrocardiograma realitzat a la dona mostrava signes d'infart i una anàlisi revelava que la pacient presenta nivells alts d'una proteïna en sang, la troponina, que indicava danys en el múscul cardíac.
Després fer-li una coronariografia i una ressonància magnètica, els metges donaven finalment amb el diagnòstic. La dona havia patit una miocarditis aguda amb vessament pericàrdic. Aquesta inflamació de múscul cardíac, generalment està associada a infeccions virals o malalties autoimmunes, de manera que els metges van determinar que el problema cardíac que patia la dona era a conseqüència del coronavirus.
Diversos casos al món
Un equip de metges dirigit pel professor Marc Metra, cardiòleg de l'Hospital Civil de Brescia, van analitzar altres casos i articles que s'han publicat en diferents països i van adonar-se que el cas de Brescia no és únic.
«Aquí a Niguarda hem tingut altres tres casos de miocarditis provocats pels altres subtipus de coronavirus i fa poc vam donar l'alta a un home de 38 anys amb un electrocardiograma anormal. El seu diagnòstic va ser miocarditis associada a covid-19 després de donar positiu en la tercera prova», explica Enrico Ammirati, cardiòleg de l'Hospital de Niguarda, expert en miocarditis i membre de l'estudi.
Aquest estudi realitzat per cardiòlegs italians no ha estat l'únic publicat fins al moment. Una investigació pendent de revisió realitzada a Wuhan conclou que un 10% dels pacients molt greus ingressats per coronavirus presenten dany cardíac. Un altre estudi realitzat pel Dr. Zhibing Lu a l'hospital Zhongnan de la Universitat de Wuhan eleva aquesta xifra fins al 20% dels pacients ingressats. Molts d'ells, igual que la dona de Brescia, no presentaven patologies prèvies.
Encara que la majoria dels pacients ingressats per coronavirus presenten problemes respiratoris i en casos molt greus també problemes cardíacs, amb casos com el de la dona de Brescia ja s'ha demostrat que hi ha casos, encara que menys comuns, en què només es produeixen problemes cardíacs . «No sabem per què en alguns la resposta inflamatòria es produeix en el cor i no en el pulmó. És possible que les característiques de la persona i no del virus tinguin alguna cosa a veure», conclou Enrico Ammirati.