Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'arxiu d'un aeroport

Itàlia pren una dràstica decisió sanitària que pot marcar el camí d'Espanya

El govern italià imposa mesures més rígides davant la por d'un rebrot

Imatge d'arxiu d'un aeroport
Itàlia imposarà mesures més estrictes davant la por d'un nou rebrot | España Diario

Espanya s'enfronta a partir d'avui al moment clau en l'evolució de la pandèmia: de l'èxit o el fracàs en la reobertura de les fronteres  dependrà el futur de la «nova normalitat». I no és un secret que fins i tot el mateix govern espanyol està espantat amb el que pugui passar davant l'arribada dels turistes. Però el primer país a desmarcar-se ha estat un altre: Itàlia. Allà, el govern de Giuseppe Conte ha decidit imposar mesures més rígides de les fixades per la Unió Europea per reobrir les fronteres aquest dimecres. Després de l'infern patit per aquest país durant els mesos passats, ara imposen una línia de «màxima prudència».

El govern italià va votar a favor de donar via lliure a obrir les fronteres per a una llista de 15 països extracomunitaris. No obstant això, la por a un nou rebrot  l'ha portat a aprovar una ordenança perquè segueixi sent obligatòria la quarantena de 14 dies i la vigilància sanitària  per a tots els ciutadans procedents de països fora de l'àrea Schengen.

Això inclou els 15 països considerats com a segurs en la llista aprovada per la Unió Europea després d'una complicada negociació. Segons el ministre de Sanitat, Roberto Speranza, el risc que arribi una nova  onada de contagis des de l'estranger és encara massa alt. Itàlia coneix aquest risc i ha decidit curar-se en salut. El país suma 34.767 morts des de l'inici de la pandèmia, i en el govern italià són conscients que «la situació global segueix sent complexa». Per això asseguren que volen evitar frustrar els sacrificis dels italians aquests mesos, i això justifica la decisió de mantenir la quarantena per als turistes.

Ara, altres països podrien seguir el camí d'Itàlia. Per exemple, aquells països que es van abstenir en la votació i que es preveu que s'aprovin mesures més restrictives: Àustria, Bulgària, Portugal, Polònia, Xipre, Bèlgica i Eslovènia. La restricció fixada pel govern italià planteja ara un interrogant que posa en qüestió l'espai Schengen: Com ho faran els països que, com Itàlia, exigeixin la quarantena als extracomunitaris que han entrat en un altre punt de la Unió Europea sense restablir els controls fronterers?

És a dir, qualsevol persona que arribi a un altre país de la Unió Europea podria entrar a Itàlia movent-se per altres zones de l'àrea Schengen. Es presenta així la dificultat de respectar les regles per als extracomunitaris, especialment els 14 dies de quarantena.

Noves normes

En aquest sentit, el ministeri de l'Interior està elaborant una sèrie de normes per evitar que se saltin les restriccions. Per exemple, serà obligatori indicar en l'aeroport de sortida extracomunitari el domicili  en el qual es pensa fer la quarantena. En casos extrems, Protecció Civil podrà fixar un lloc adequat.

La comunitat sanitària i científica a Itàlia aplaudeix la mesura del seu govern, però és evident que tindrà també repercussions en el turisme. La prohibició de l'arribada de turistes dels Estats Units i Rússia ja ha suposat un cop per a aquest sector, que ara veu difícil que un turista dels 15 països autoritzats vagi a Itàlia si sap que ha de passar 14 dies aïllat.

La federació d'albergs a Itàlia, Federalberghi, adverteix que sense turistes dels Estats Units i Rússia, que tenen molta capacitat de despesa, o sense els brasilers, principals clients en destinacions com Capri, al turisme italià li faltarà oxigen. Estimen que el 30% dels allotjaments no obriran. Però la dràstica decisió de govern es recolza en l'alarma sobre l'arribada de ciutadans extracomunitaris infectats per coronavirus. Aquests van poder entrar per raons d'estudi, treball, familiars o urgència, però segons els tests tenien una càrrega viral més alta que la mitjana. Davant d'això, Itàlia ha decidit blindar les seves fronteres.