A l'Espluga de Francolí s'hi troben les Coves de l'Espluga, una porta oberta al passat geològic i prehistòric de les nostres comarques acollint la setena cova més llarga del món i la segona de Catalunya formada en conglomerats.
Les Coves de l'Espluga són unes cavitats naturals utilitzades per l'home des del temps del paleolític. El museu que es troba en el seu interior permet als usuaris participar, a través de grans projeccions sobre la mateixa pell de la Cova i d'escenes de teatre virtual, tant del descobriment de la Cova, com de les activitats que els humans realitzaven i dels seus sentiments més intensos.
La cova està formada per dues cavitats visitables amb un recorregut de 400 metres: la primera, la Cova de la Vila, dedicada íntegrament al Paleolític, i la segona, la Cova de la Font Major, dedicada al Neolític, a la formació geològica i el descobriment de la cavitat. Diversos audiovisuals i representacions amb figures ajuden al visitant a assimilar els diferents conceptes de la prehistòria i la geologia.
L'itinerari és un recorregut de 600 metres per la cavitat subterrània que permet conèixer la formació geològica
La Cova de la Vila comunicava antigament amb la Cova de la Font Major formant una sola cavitat. El naixement del riu Francolí estava situat on el que avui és l'entrada actual de les coves i, amb la mateixa erosió del riu, una part es degué enfonsar deixant la Cova de la Vila al descobert i sense el pas de l'aigua. Aquest fet feia possible que s'hi pogués viure en temps del Paleolític.
El riu seguia sortint per la boca de la Cova de la Font Major fins a deixar-la plena de sediments i buscar-se, ell mateix, una sortida alternativa, l'actual Font Major.
La Cova de la Font Major va ser descoberta l'any 1853, degut a la casual perforació d'un pou dins el nucli urbà. Els qui aleshores formaven el consistori local baixaren pel pou per intentar resseguir la cova i van explorar uns quants metres de galeries, però l'aigua els barrà el pas i van decidir suspendre l'exploració. El 1993, després d'algunes troballes arqueològiques trobades dins la Cova s'obriria la Cova Museu.
La cova travessa bona part del nucli urbà de l'Espluga de Francolí i la suma total de metres de galeries descobertes és de 3.590.
Situada a 413 metres sobre el nivell del mar, la Cova del Castell — o Cova dels Moros — va ser descoberta, possiblement en l'època de l'edat moderna. Durant la guerra civil, el bombardeig del mes de gener del 1939, la cavitat serviria de refugi als habitants de l'Espluga. Aquesta cova és molt més petita que les altres dues (130 m de galeries) i està situada sota mateix de l'antic castell, d'on ha agafat el nom.
Si voleu travessar les portes del passat prehistòric de la nostra humanitat i visitar les diferents comunitats humanes que van conviure en aquest mateix indret fa milers d'anys, veniu a visitar les Coves de l'Espluga.
Us convertireu en espectadors i alhora protagonistes de les activitats, dels sentiments, de la vida i de l'evolució que hem experimentat com a humans, des del paleolític fins al món iber.
Reserveu les vostres entrades per les visites guiades al web — esplugaturisme.cat —.