El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón

Un expert català enfonsa Fernando Simón: «L'error més greu avui a Espanya»

Les seves declaracions sobre la transmissió del coronavirus per aerosols en espais tancats han aixecat molta polseguera

Àlex Arenas, físic i professor a la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona, ha contradit les últimes declaracions de Fernando Simón en la roda de premsa d'aquest passat dijous, 1 d'octubre, sobre l'impacte de la transmissió del coronavirus a través d'aerosols.

El periodista va preguntar a Fernando Simón sobre la importància de la ventilació per a reduir el risc de transmissió del coronavirus, ja que alguns països, com Alemanya, han recomanat en els últims dies que s'obrin finestres en espais tancats tot i l'arribada de temperatures més fredes. 

El doctor va explicar que la ventilació és «una de les poques mesures de les quals hi ha certa evidència per a la reducció de transmissió de la grip, i per tant, en certa manera, és una de les poques mesures en les quals, indirectament, podem dir que hi ha evidència sòlida, que és molt difícil tenir evidència d'aquesta mena de mesures que s'apliquen a tot el món, però el cert és que sí que és una mesura que té cert impacte en la transmissió de malalties respiratòries».

«Transmissió per aerosols i ventilació, òbviament, van associades. Si la ventilació es fa bé, es fa de forma correcta, ajuda a qualsevol mena de transmissió respiratòria. Això significa que el coronavirus es pot transmetre per aerosols? Des del començament sabem que en situacions particulars, sí. Sabem que els aerosols de gota petita poden romandre en l'ambient un cert temps. No tenim fins ara evidència sòlida, tot i que va apareixent  algun estudi que sembla indicar aquesta línia, no tenim evidència molt sòlida del fet que hi hagi hagut transmissió provada amb aerosols en mitjans socials normals», ha continuat afegint Fernando Simón.

«Estem veient com va això, estem en contacte amb alguns grups d'investigació que aposten per aquesta opció, i quan tinguem una valoració una mica més sòlida del seu possible risc i de l'impacte real que pugui tenir, doncs s'haurà de veure si cal prendre alguna mesura extra», finalitza el doctor. 

El científic català, Àlex Arenas, va publicar una resposta al seu perfil de Twitter per a aquestes declaracions, assegurant de forma molt contundent que aquestes declaracions són «l'error més gran avui a Espanya, només superat pel de febrer "aquí hi haurà pocs casos"». Arenas assegura que la transmissió per aerosols «és fonamental» i que «quan abans ho reconeixem, millor ens defensarem».

Crítiques a Fernando Simón

Molts s'han mostrat molt crítics amb Fernando Simón per aquestes paraules, quan altres països i organitzacions del món ja han reconegut que la transmissió per aerosols és clau en la propagació del virus. De fet, el Regne Unit va publicar una nota del seu Departament de Salut Pública on ho admetia, i des de l'OMS també s'han enviat diferents missatges alertant de la propagació del virus en espais tancats per aquest motiu. 

És per això que, amb l'arribada de la tardor i del fred, els principals organismes intenten frenar la nova pujada dels contagis a molts països del món, especialment a Europa, ja que quan la gent comenci a reunir-se més en espais tancats, el risc de transmissió del coronavirus serà més alt.