Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un treballador de Tailàndia desinfectant una sala de reunions el 10 de març de 2020

Iván, el català que posa veu al problema dels malalts crònics en plena pandèmia

Reclama al govern mesures específiques per no sentir-se «desemparats i desprotegits»

Un treballador de Tailàndia desinfectant una sala de reunions el 10 de març de 2020
Reclama al govern mesures específiques per no sentir-se «desemparats i desprotegits» | Catalunya Diari

El coronavirus arribava sense avisar a Espanya, obligant a improvisar mesures i noves normatives per gestionar la gran crisi sanitària. Milers de persones han perdut familiars i amics per culpa de la Covid-19 i milers de persones viuen en una situació insostenible. És el cas d'Iván Parejo, un català de 40 anys que forma part del col·lectiu de risc, junt amb la seva parella. «Estem desemparats i desprotegits», assegura a 'Crónica Global'.

Iván és malalt crònic i té asma. I a la seva parella, amb qui conviu, li han trasplantat un ronyó. A més, Ivan està de baixa mèdica, tot i que presta serveis essencials, perquè l'empresa de Barcelona on treballa d'auxiliar administratiu no pot garantir-li un entorn segur. Però no és només a la feina on perilla la seva salut. D'entrada, la parella evita per tots els mitjans sortir a fer la compra. «Demanem gairebé tot a domicili. Ens porten el peix a casa del mercat», explica.

No tenen protocol de desescalada

Iván assegura que es troben perduts perquè en les mesures de desescalada publicades al  BOE no se'ls contempla i no s'hi senten identificats. De fet, no sabien quina franja horària els pertocava per sortir a passejar. «Parla de majors de 70 anys i de dependents, però s'oblida dels malalts crònics», comenta sobre la normativa.

Els Mossos els han confirmat que haurien de sortir en la mateixa franja que la gent gran, però si ho fan, assegura, són mal vistos pels ancians, que creuen que estan incomplint les indicacions. I d'altres en la seva situació ni tan sols ho saben i surten amb els esportistes, posant en risc la seva vida. 

El cert és que Espanya comença a veure la llum al final del túnel amb la desescalada, però a persones com Ivan i la seva parella els costa més. Viuen amb la incertesa de què suposarà per a ells que el govern allargui més l'estat d'alarma o no ho faci. A més, viuen amb por. Ivan tem per la seva salut el dia que hagi de tornar a la feina, però sobretot per si acaba contagiant la seva parella, que teletreballa. 

Necessiten recuperar l'atenció mèdica

La crisi del coronavirus està generant seriosos problemes laborals i econòmics, però en el cas de persones com Iván, hi ha en joc la vida. I és que el seu risc va més enllà de quedar-se sense feina o no poder pagar el lloguer. Des de la Plataforma d'Organitzacions de Pacients  recorden la gran vulnerabilitat d'aquest col·lectiu, que necessita reprendre l'atenció mèdica habitual, que s'han vist truncada per la Covid-19, virus que ha deixat a segon pla anàlisis, proves, tractaments i cirurgies.

«Els majors de 70 anys tenen preferència per anar a les consultes dels hospitals, nosaltres no tenim res específic, ni tan sols podem acollir-nos a les mesures d'aquest grup», lamenta Ivan. La Plataforma demana amb insistència que els malalts crònics passin a formar part de l'agenda de desescalada i deixin de sentir-se oblidats enmig d'aquesta pandèmia, que els amenaça amb força.