Caixer

Si ja cobres aquestes ajudes, et quedaràs sense el xec anticrisi de 200 € del govern

El govern espanyol limita la subvenció a una sèrie de col·lectius

Les persones que estiguin percebent algunes ajudes possiblement es quedarn sense l'anhelat xec de 200 € que promet el govern espanyol. Suposarà tot un cop per a alguns col·lectius, que veien amb bons ulls aquesta subvenció. Tot i això, finalment no el concediran a tothom i caldrà complir una sèrie de requisits.

En les darreres hores han anat revelant més detalls sobre les condicions que s'han de reunir per cobrar-lo. Aquest xec s'inclou dins del tercer paquet de mesures anticrisi que adopta l'Executiu, amb què es pretén compensar l'excessiva pujada dels aliments i de l'energia.

Tanmateix, els perceptors de l'Ingrés Mínim Vital (IMV) no podran beneficiar-se d'aquesta ajuda. Tampoc aquells que estiguessin cobrant una pensió en data de 31 de desembre de 2022.

Qui pot cobrar aquest xec de 200 €?

Aquesta llei estableix que podran accedir a aquest bo les persones que hagin dut a terme una activitat com a assalariades o pel seu compte. Per això cal haver estat donat d'alta a la Seguretat Social. També tenen l'opció de cobrar-la les persones que perceben una prestació o un subsidi per desocupació.

Exigeixen que durant l'any 2022 no se superessin els 27.000 € en ingressos. A més, el patrimoni al final del darrer any no pot depassar els 75.000 €. Per tant, els que estiguessin fent algun tipus de feina o hagin estat a l'atur sense superar aquestes xifres ho tindran garantit.

Ajudes incompatibles amb el bo d'alimentació

Es pot donar el cas que hi hagi molta gent que compleixi aquestes condicions, però, si estan cobrant l'IMV, en quedaran exclosos. Passarà el mateix si perceben  una pensió del Règim General o dels Règims especials de la Seguretat Social. Si és així, el millor és que no perdin el temps emplenant les sol·licituds. Els tècnics de l'Agència Tributària, que s'ocuparan de fer les valoracions, no estudiaran les seves propostes.

Foto d'una mà amb bitllets de 50 euros.
Els 200 € de l'ajuda seran molt ben rebuts en algunes famílies. | Getty Images

Hi ha altres col·lectius que tampoc no podran accedir a l'ajuda de 200 € per a l'alimentació. Entre ells, hi ha els administradors d'una societat mercantil que no han cessat la seva activitat abans d'acabar l'any. En la mateixa situació es troben els titulars de valors de participació en els fons d'una societat mercantil. En cas que ho fossin els seus cònjuges o ascendents fins a segon grau que convisquin amb ells, tampoc tindran aquesta possibilitat.

Els motius pels quals no tindran el xec

Des del Ministeri d'Economia han volgut aclarir els motius pels quals no percebran el bo els beneficiaris de l'IMV: les seves pagues experimentaran un increment a partir de gener d'un 15 %, assenyalen des del govern de Pedro Sánchez.

El mateix es pot dir dels pensionistes. Si escau, l'actualització serà del 8,5 %, igual que l'IPC interanual. Per tant, aquests no notaran la pujada dels preus dels aliments, però sí que ho patiran les carteres de la resta de classe mitjana. Entenen que els salaris dels treballadors no s'incrementaran tant i d'alguna manera intenten pal·liar aquest augment dels preus.

Quan es pot demanar l'ajuda?

Aquesta subvenció s'abonarà en un únic pagament que de 200 € mitjançant una transferència bancària. Per això, cal que l'interessat faciliti el número de compte quan faci la sol·licitud.

El termini per demanar l'ajuda comença el pròxim 15 de febrer i s'allargarà durant un mes i mig. Per tant, el 31 de març s'acabarà el període per reclamar el bo. El temps de resposta per part de l'administració trigarà com a molt fins als sis mesos.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp