Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un grup de persones amb mascareta

Ja ha arribat aquí: la variant de la Covid-19 que amenaça les festes de Nadal

És una subvariant molt contagiosa que els experts demanen seguir amb atenció

El nou brot de Covid-19 ja és a Espanya. És possible que alguns ja donessin per mort el virus, però continua estant molt present entre nosaltres. Val a dir, però, que per ara no resulten alarmants les informacions que ens arriben per part de les autoritats.

I és que el coronavirus ha aconseguit, en certa manera, normalitzar-se en el nostre dia a dia i a més ja no copeja amb tanta virulència. El principal responsable dels contagis és el cep BA.5 d'òmicron, encara que continuen sorgint noves subvariants com el BF.7.

Atribueixen a aquest subllinatge l'important increment d'infeccions a la Xina. El percentatge de transmissió és de fins a tres vegades superior al de la BA.5 original. No obstant això, no aprecien gaire gravetat quant als símptomes, sobretot perquè el risc de mortalitat no ha augmentat.

Informen que el BF.7 presenta un període d'incubació més curt. Això fa que també sorgeixin amb anterioritat els símptomes propis de la variant principal. A més, provoca més reinfeccions entre aquells que ja hagin contret la malaltia o que estiguin vacunats. Al nostre país encara està aterrant, però reconeixen que fins al 10 de desembre el BF.7 es trobava darrere del 5,7% dels nous contagis.

La nova variant que s'escapa de la vacuna i es propaga més ràpidament

Les mutacions dins dels mateixos llinatges d'òmicron és normal. Sense arribar a provocar una gran alarma, cal destacar la capacitat del BF.7 d'escapar-se de la resposta immunològica.

Asseguren que el fet que aquestes subvariants comparteixin mutacions clau és degut a la pressió selectiva exercida pels nivells d'immunitat. Així ho recullen les últimes dades publicades aquest dilluns pel Ministeri de Sanitat.

Imatge de tres persones al carrer amb mascareta.
La febre és el símptoma principal d'aquesta subvariant | Canva

Pel que sembla, també s'haurien detectat altres subvariants d'òmicron, com ara la BA.4.6. De moment, no tenen tanta incidència entre la població, però es troben circulant al nostre entorn. Els estudis demostren que tenen més capacitat per evadir la resposta immune.

El mes d'octubre passat es va designar el llinatge BQ.1 com una de les variants a tenir en compte. Estaven creixent a un ritme molt elevat a alguns països europeus. A més, la seva prevalença superava el 40% durant les últimes dues setmanes.

Durant el pont festiu passat a Espanya es va incloure també com a variant d'interès al llinatge recombinant XBB. Això sí, de moment no hi ha indicis que ens portin a preocupar-nos. Aquestes variants no estan vinculades a una major gravetat dels casos.

Quins són els símptomes de la nova variant de la Covid-19?

Els símptomes de BF.7 d'òmicron són molt semblants als del brot original. En l'única cosa en què hi pot haver variacions és pel que fa als temps. Solen aparèixer de forma més prematura i amb un període d'incubació menor.

Imatge d'uns sanitaris amb roba anticovid
De moment no s'han detectat casos excessivament greus | GTRES

Val a dir que resulta complicat distingir la subvariant, ja que en general els casos es reflecteixen d'una manera molt semblant. El símptoma més freqüent sol ser la febre, sobretot entre els contagiats per BF.7. De fet, ha aconseguit que a la Xina es multipliqués per 16 les persones infectades per Covid-19 amb un quadre febril.

Però, també es deixa notar entre els infectats amb mucositat, dolor muscular, mal de cap, congestió nasal i fatiga. Els afectats solen acabar, a més, amb força malestar i cansament, cosa que en alguns casos obliga al repòs domiciliari.

Ara com ara no cal lamentar casos excessivament greus al nostre país. La situació es troba perfectament controlada, sobretot entre els col·lectius més vulnerables, com és el cas de la gent gran. La majoria ja han rebut la quarta dosi de la vacuna, i això els permetrà afrontar les Festes Nadalenques amb més protecció davant del virus.