Els dinosaures es van extingir per la caiguda d'un meteorit fa milers d'anys

Un jaciment d’EUA revela els agònics últims moments dels dinosaures a la Terra

La troballa ha posat al descobert la primera mort massiva de fauna marina i terrestre que va quedar enterrada just després de l’impacte del meteorit Chicxulub

Increïble descoberta la que han fet els experts en un camp dels Estats Units (EUA) sobre l’extinció dels dinosaures i tota la biodiversitat d’aquella època en aquesta zona. Segons sembla, les fortes onades en un mar intern i la pluja de vidres a causa de l’impacte del meteorit Chicxulub van causar la mort en poca estona, no només dels dinosaures, sinó que de tota la fauna marina i terrestre que hi havia en aquell moment a la Terra.

Segons informa la Universitat de Berkeley (EUA) en un comunicat, el seu estudi, que serà publicat properament a la revista ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’, la troballa d’unes restes fòssils en un jaciment paleontològic mostren que els animals van patir aquesta pluja de lava i van morir en qüestió de poques hores o minuts després de l’impacte de l’asteroide, quedant enterrats immediatament i convertint-se en la primera «mort massiva» d’organismes grans al nostre planeta.

Imatge de les restes d'un peix trobades als EUA
Imatge de les restes d'un peix trobades als EUA | University of Kansas

 

Més restes trobades al jaciment dels EUA
Més restes trobades al jaciment dels EUA | University of Kansas

 

El rastre del desastre milers d’anys després

Les excavacions s’han dut a terme durant sis anys a la formació geològica de Hell Creek, a Dakota del Nord, de la mà del paleontòleg Robert DePalma. Les restes han determinat que tota vida va ser exterminada en molt poc temps un cop el meteorit va impactar al golf de Mèxic. 

  • També et pot interessar: Descobreix les 10 classes principals de dinosaures

Les restes pertanyen just al límit entre el Cretàcic i el Paleogen i ofereixen diverses mostres de Tiranosaure Rex, triceratop, peixos, insectes i altres organismes vius de gran magnitud. Un conjunt de restes que mostren la gran biodiversitat que hi havia en aquell moment a la Terra i que va quedar fulminada en poca estona.

Enterrament sobtat de tots els éssers vius

Els animals van morir a l’instant i van quedar enterrats per una pluja d’esferes de vidrefos que va durar gairebé una hora després de l’impacte en aquesta zona. Els cossos més ben conservats són els peixos, que compten amb restes de vidres a les brànquies, ja que en el moment del desastre estarien nedant amb la boca oberta.

Les restes trobades compten amb una important quantitat d’iridi, un element comú dels asteroides que, segons els experts, hauria arribat a partir de les grans onades que va generar l’impacte, tot i que no es considera un tsunami.