Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Fòssils al Museu d'Alcover.

«Els jaciments paleontològics d’Alcover estan al ‘top 3’ d’Europa»

Parlem amb l’investigador montblanquí Joan Cartanyà, que ha publicat un llibre sobre la riquesa dels jaciments del triàsic a Alcover, Mont-ral i El Pinetell

Presentació del llibre de Joan Cartanyà.
Joan Cartanyà, va presentar el seu llibre a Montblanc fa una setmana. | Cedida
 

Fa 230 milions d’anys, en un període conegut com el triàsic, les Muntanyes de Prades estaven cobertes per un mar ple de vida amb una riquesa de flora i fauna espectacular. 

Aquells peixos, avui són fòssils. La seva empremta ha quedat marcada per sempre a les pedres que es van descobrir als anys seixanta i avui es poden apreciar en equipaments com el Museu d’Alcover a través dels fòssils i explicacions.

Els peixos fòssils més importants de Catalunya

La col·lecció de peixos fòssils d’Alcover-Mont-ral és de les més completes de Catalunya i una de les més interessants a escala mundial per comprendre la fauna marina  en l’època triàsica, un moment de grans canvis al nostre planeta. Fòssils com l’Alcoveria brevis, conegut com a ‘Peix Pedra’; una medusa amb una increïble fossilització; un polèmic avantpassat d’un rèptil volador del Juràssic; o un dels insectes més antics de Catalunya, són algunes de les troballes més importants que s'han fet a la zona. 

En aquestes dècades s’han fet articles de caràcter científic i interessants tasques de divulgació des del museu alcoverenc, però mai abans s’havia aprofundit en aquest tema a través d’un llibre ‘apte per a tothom’, no només per a la comunitat científica.

Aquesta és la feina que ha fet el montblanquí  Joan Cartanyà, investigador adscrit a l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont i al Centre d'Història Natural de la Conca. L’autor ha condensat aquest ric patrimoni que es troba entre els termes municipals d’Alcover, Mont-rali el Pinetell  (Montblanc) en un llibre amb un suggerent títol que parla per si mateix: ‘Alcover, Mont-ral, el Pinetell 238 milions d’anys. Un patrimoni paleontològic excepcional’.

Feia temps que l’autor volia «posar a disposició de qualsevol persona interessada aquest patrimoni, perquè puguin aprofundir en el tema des del punt de vista divulgatiu», explica. I el resultat és aquest llibre.

A més, «el llibre és molt visual i fàcil d’entendre, amb moltes fotografies i exemples i s’explica com s’han descobert els jaciments», afegeix i posa en valor la «gran tasca de recerca que s’ha fet aquests anys, en l’àmbit científic i en els museus».

La importància d’aquest jaciment en l’àmbit mundial

Costa d’imaginar que aquesta zona on avui hi ha pedreres, pogués acollir fa milions d’anys un mar ple d’animals marins. Precisament, «aquí rau la importància d’aquest jaciment», diu Cartanyà, «en la seva diversitat».

Això fa que aquesta zona sigui objecte d’interès en l’àmbit científic mundial, ja que «trobem molts grups d’animals representats en un sol lloc».

Excavacions al Pinetell.
Imatge de les excavacions que es van fer al Pinetell l'any 1995. | Cedida

De fet, aquesta àrea ha estat visitada per investigadors d’arreu del món, atrets per la seva riquesa patrimonial d’aquesta època concreta de la història. «No estem parlant de patrimoni local, sinó global, això s’ha de valorar moltíssim».

Un dels jaciments més interessants d’Europa, a l’Alt Camp

Aquest jaciment és considerat un dels més interessants d’Europa, podríem dir que es posiciona en el ‘top 3’ del continent.

«Hi ha tres grans àrees que ens han lliurat jaciments importants: el número 1 és a Ticino (entre Itàlia i Suïssa), que és Patrimoni Mundial per la Unesco», explica l'investigador.

En segon lloc, es troba casa nostra, amb Alcover al capdavant «per la seva riquesa i diversitat» i en tercer lloc vindria un altre jaciment ubicat a Àustria.

Es preveuen noves prospeccions en el futur, «encara poden sortir moltes coses»

Tot i que el material important es va descobrir als anys seixanta, no es descarta que puguin sorgir nous descobriments a la zona. Els mètodes de treball, però, han canviat molt i la feina s’ha mecanitzat, la qual cosa, encara que no ho sembli, dificulta les troballes. «Abans es feia tot més manual i ara moltes coses no s’aprecien i costen de trobar», explica Cartanyà.

L’optimisme, però, dona empenta a seguir treballant i s’espera tenir notícies noves ben aviat. «Tenim un conveni amb l’Institut Català de Paleontologia, amb el Centre d’Història Natural de la Conca i amb el Museu d’Alcover per a fer campanyes de recerca en diferents llocs del territori», diu.

Fòssils al Museu d'Alcover.
Part dels fòssils trobats a la zona estan exposats al Museu d'Alcover. | Júlia Giribets

En aquesta línia, de cara a l’any vinent, es vol fer una campanya de prospeccions a la zona per a poder iniciar una excavació en el futur. La importància d’aquest fet és notable, ja que «fa dècades que no se’n fa cap».

Trobada de divulgació i interpretació del Món Triàsic

De moment, l’interès per difondre la importància d’aquest patrimoni segueix intacte, és per això, que el 21 de març el Museu d’Alcover ha organitzat una jornada per gaudir de l’espai natural i urbà que envolta el municipi.

La trobada és oberta a tothom i comptarà amb la presència d’experts i investigadors que endinsaran els participants en aquest món llunyà amb activitats al voltant de la geologia i la paleontologia, com la visita al jaciment d’Alcover-Mont-ral, tallers o xerrades.