La JEC dona llum verda: la Junta de la zona podrà obligar votants a posar-se a la mesa

En canvi, sí que autoritzen que les meses es conformin amb els suplents d'altres meses o col·legis propers | També descarten que els voluntaris puguin formar part d'aquestes meses

Eleccions a Catalunya
La JEC podrà obligar, definitivament, a votants a formar part de les meses | ACN

Ja hi ha veredicte: les vacants a les meses de les eleccions del 14-F es podran cobrir amb suplents d'altres meses o col·legis propers. En canvi, la Junta Electoral descarta que aquestes es puguin conformar amb voluntaris, que és una de les possibilitats que s'estava valorant aquests dies davant l'allau de persones que havien demanat absentar-se de les meses. 

'Catalunya Ràdio' avança que, en funció de l'absentisme en cada mesa, els suplents d'altres col·legis podran traslladar-se a altres meses. També permet que la junta de la zona pugui obligar a votants a posar-se a la mesa. 

Anar a votar i acabar formant part d'una mesa

Segurament el punt més problemàtic de la resolució de la Junta Electoral Central és el fet que els electors que vagin al col·legi a primera hora per votar, acabin formant part d'una mesa. En aquest sentit, la JEC s'ha mostrat ben clara, assegurant que «la Junta Electoral de Zona designarà lliurement les persones que han de constituir la mesa electoral» i això inclou la possibilitat d'«ordenar que en formin part algun dels electors que es trobi present al local».

Això sí, la JEC també ha volgut remarcar que, en tot cas, a l'hora de designar electors, la Junta Electoral de Zona haurà de tenir compte alguns condicionants. Segons la resolució, aquests «hauran de valorar les excuses que en aquest moment pugui presentar l'elector» i remarca que, en particular, «es tindrà en compte l'edat i altres circumstàncies que suposin un risc per a la seva salut».

Així doncs, agafen força les recomanacions d'alguns experts en els darrers dies, que instaven a les persones de risc a no anar a votar a primera hora, precisament per aquest motiu. Ara que és oficial la decisió de la JEC, és probable que la població que es trobi dins dels grups de risc faci més cas a aquesta recomanació per tal d'evitar formar part d'una mesa, en el cas que cap dels seus membres no s'hagi presentat a la cita.

Votacions a l'exterior, sí; però al carrer, no

En una altra resolució, la Junta Electoral també s'ha referit a una de les qüestions que s'ha posat sobre la taula per les eleccions del 14 de febrer: la possibilitat de posar meses al carrer. En aquest sentit, la JEC ha avalat que puguin instal·lar-se en espais a l'aire, però aquestes han de romandre dins del centre de votació i en cap cas s'han de col·locar a la via pública. Per exemple, les meses sí que es podran posar al pati del col·legi, però no al carrer.


Comentaris

envia el comentari