Una persona introduint el sobre amb el seu vot a l'urna electoral

La JEC admet gairebé 22.000 excuses per a no ser a les meses electorals el 14-F

El nombre inèdit de peticions, concretament 33.918, ha deixat pendent de resoldre més de 1.200

Les Juntes Electorals han rebut fins al 12 de febrer 33.918 excuses de persones que no volen formar part de les meses electorals en les eleccions al Parlament que se celebren en plena tercera onada de la pandèmia de la covid-19 per ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Segons aquest tribunal, 21.711 han estat admeses. 2.946 han estat desestimades i n'hi ha 1.248 pendents de resoldre.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Les xifres no són definitives, atès que els jutjats poden seguir rebent i resolent recursos fins al mateix dia 14. La Junta Electoral que n'ha rebut més ha estat la de Barcelona, concretament 9.500, un cop s'han depurat els 2.000 expedients duplicats o fins i tot triplicats. Se n'han contestat 7.000, la meitat de les quals admeses.

Una de cada quatre persones no haurà de constituir una mesa

No és cap novetat que la por a contagiar-se de Covid-19, una malaltia que encara segueix molt present tot i la millora dels indicadors sanitaris, ha desbordat totes les previsions de les 31 juntes electorals que hi ha a Catalunya. Segons expliquen a La SER, un 40% de les persones citades a formar part de les meses electorals havien demanat no fer-ho. La major part per motius sanitaris, motivats per la presència de patologies i la convivència amb persones malaltes. 

Finalment, els jutges han donat la raó a un 60%, que vol dir que una de cada quatre persones que diumenge havia de constituir una mesa electoral no ho haurà de fer. Però la resta sí que ho hauran de fer, si no volen incórrer en un delicte electoral, castigat amb penes d'entre tres mesos i un any de presó, o sancions que poden arribar a 4.000 euros. 

Un detall curiós, confirmat pel mateix Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), ha estat que algunes persones no s'han limitat a presentar una única al·legació, sinó dos i fins i tot tres. Concretament, la Junta Electoral de Barcelona (JEB) ha notificat al voltant de 2.000 d'excuses duplicades.