Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El Rei Joan Carles I molt seriós

Podria tornar aviat: El pas de gegant judicial de Joan Carles I des dels Emirats

El rei emèrit ha presentat una declaració per a regularitzar la seva situació fiscal, que està sent analitzat per Hisenda

El Rei Joan Carles I molt seriós
No hi ha cap causa oberta o procés judicial que impedeixi el retorn del rei Joan Carles | GTRES

Fa quatre mesos que el rei emèrit va deixar Espanya per a anar-se'n a Abu Dhabi (Unió dels Emirats Àrabs) arran de les grans polèmiques que contaminaven el seu nom. Després d'aquesta temporada sense saber res sobre la seva situació, Joan Carles I ha presentat una declaració per a regularitzar la seva situació fiscal davant l'Agència Tributària, segons informa el mitjà 'El País'.

La declaració ha estat remesa per Javier Sánchez-Junco, el seu advocat, i ara està en mans d'Hisenda, que s'encarregarà d'analitzar, investigar i decidir si accepta la regularització. Segons informa el mitjà, fonts pròximes al cas asseguren que aquesta declaració no té relació amb els suposats béns que té el rei emèrit a l'estranger.

L'escrit estaria, suposadament, relacionat amb les targetes bancàries utilitzades per Joan Carles I i la seva família amb fons opacs d'Allen Sanginés-*Krause, l'empresari (i amic del rei emèrit) mexicà investigat pel Tribunal Suprem.

Hem de recordar, a més, que Corinna Larsen, antiga amant de Joan Carles I, va explicar que el rei emèrit li havia regalat 65 milions d'euros que procedien d'una donació feta per Abdalá bin Abdelaziz, el rei de l'Aràbia Saudita.

No obstant això, segons explica 'El País', fonts pròximes asseguren que aquesta declaració voluntària no té res a veure amb els béns de Juan Carlos a l'estranger, sinó que està relacionada amb les targetes opaques usades per la Família Reial, entre la qual es troben tant el rei Felip com Letícia. Aquestes targetes, com dèiem, pertanyen a l'amic del rei emèrit, Allen Sanginés-*Krause.

Es pretén neutralitzar la recerca

Aquestes targetes van ser utilitzades entre l'any 2016 i el 2018 i els diners no va ser declarat a Hisenda. Segons informa el mitjà, l'import en qüestió supera, en alguns casos, els 120.000 euros. A partir d'aquesta quantitat es considera delicte fiscal i es podria penalitzar fins amb 5 anys de presó.

Amb la declaració que ha publicat l'advocat de Juan Carlos, així, es pretén neutralitzar la recerca que té oberta la Fiscalia del Suprem. A més, segons afirma el mitjà, si l'advocat del rei emèrit aconseguís desactivar aquest cas pagant una multa, faria un pas molt important.

Durant els següents dies, Hisenda decidirà si li demana a Juan Carlos aclariments d'alguna mena o si sol·licita una multa. A més, a aquesta recerca se li sumen les altres línies de recerca.

Tres línies de recerca

D'altra banda, segons informa 'El País', la idea de Sánchez-Junco, advocat del rei emèrit, és que la Fiscalia arxivi aquesta la recerca que roman oberta sobre el cobrament de comissions de l'AVE a la Meca efectuats en el 2012.

En referència a la tercera recerca, que té a veure amb les suposades societats radicades en el paradís fiscal de Jersey i que estan vinculades a Joan Carles I, l'advocat ha assegurat que ha de ser un error. No obstant això, segons LaSexta, el rei emèrit podria tenir un total de gairebé deu milions d'euros en aquesta illa.

Tornarà a Espanya?

De moment, es desconeix si el rei emèrit podria tornar a Espanya pròximament. Ja fa quatre mesos que està al Golf i tampoc existeix constància que hagi rebut alguna notícia per part d'algun dels seus familiars.

Segons continua informant 'El País', Juan Carlos Campo, ministre de Justícia, explicava en una entrevista que el rei emèrit no compta amb cap causa oberta, per la qual cosa podria tornar a Espanya sense problemes. «Si es produís una crida, no trigaria res a venir», explicava el ministre de Justícia per al mitjà.