Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla mitjà d'un dels equips mòbils extraient mostres per a PCR en una escola

Ho recomana Oxford: demanen aturar les escoles durant dues setmanes

Un professor de Medicina de la Universitat creu que hi ha «poques maneres de controlar això sense alguna mena de trencament del circuit»

Pla mitjà d'un dels equips mòbils extraient mostres per a PCR en una escola
Un expert en coronavirus, professor de la Universitat d'Oxford, considera que les escoles haurien de tancar dues setmanes | ACN

A finals d'agost l'inici del curs escolar es va convertir en la gran preocupació de cara a un possible augment dels contagis i les autoritats es van centrar a elaborar plans de contingència per a evitar-ho. No obstant això, la segona onada ja és aquí i amb la corba en ple ascens alguns posen la seva mirada precisament en les escoles.

El professor de Medicina de la Universitat d'Oxford John Bell, expert immunòleg i assessor del Govern britànic en coronavirus, creu que és necessari un tancament de les escoles durant dues setmanes per a rebaixar les xifres de contagis.

L'expert no nega que això tindrà conseqüències no desitjades, però també subratlla que en aquests moments hi ha poques maneres de controlar la segona onada sense provocar danys: «Veig poques maneres de controlar això sense alguna mena de trencament del circuit, perquè les xifres són molt doloroses en alguns llocs». 

Caldria també un «règim de tests més rigorós»

De manera clara, Bell ha assegurat que «al final haurem de treure els nens de l'escola per dues setmanes, calmar-ho tot i començar de nou, i potser amb un règim de tests més rigorós». El rumor sobre un tancament de les escoles mai ha deixat d'estar en sobre la taula, però aquesta és la primera vegada que algú amb autoritat ho diu d'una manera tan rotunda.

Des que es van organitzar uns plans més o menys homogenis a tot arreu, tant a Europa com a Espanya, per a assegurar l'inici del curs protegint-se dels contagis, la prioritat de les autoritats, començant per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), ha estat la continuïtat de les classes sempre que fos possible.

Per això s'han organitzat les classes de manera que hi hagi grups bombolla, perquè en el cas que hi hagi un positiu es pot aïllar només aquest grup i la resta puguin seguir les classes sense problemes. Totes les mesures de prevenció a les escoles se subordinen a aquesta estratègia, combinant en la mesura que sigui possible les classes presencials amb les en línia.

A Espanya s'han hagut de confinar molts grups bombolla i hi ha hagut algun sobresalt en més d'un centre, però en línies generals les autoritats descarten que les classes en els col·legis tinguin un impacte directe en l'onada de contagis que estem vivint. Alguna cosa que no obstant això no resta un àpex de la preocupació que molts experts i autoritats tenen sobre el risc de contagis a les escoles i el paper que pot jugar en la segona onada. Ara com ara, a Espanya ningú parla de tancar els col·legis però l'expert d'Oxford posa damunt de la taula un debat que en els pròxims dies pot fer parlar.