Jordi Cuixart, el president d'Òmnium, amb la mà al cel

Jordi Cuixart a una setmana de la diada: «No renunciarem a construir la República»

Reclama al moviment que demostri «maduresa» i aparqui «disputes electoralistes estèrils»

Jordi Cuixart, el president d’Òmnium Cultural, ha demanat unitat estratègica al sobiranisme quan falta menys d’una setmana per la Diada. Des de la presó de Lledoners ha advertit que «és des d’aquesta estratègia unitària que no renunciarem a construir la República catalana» i ha reclamat al moviment sobiranista que demostri «la seva maduresa» i defineixi «un horitzó comú que aparqui disputes electoralistes estèrils».

A parer del president de l'entitat, condemnat a nou anys de presó per sedició pels fets del 20-S i l'1-O del 2017, «ni la repressió permanent ni els legítims interessos de part justifiquen renunciar a la unitat estratègica». A més, ha volgut deixar clar que «diàleg i confrontació no són propostes contradictòries».

Així ho ha reclamat en una carta enviada als més de 182.000 socis d’Òmnium, on Jordi Cuixart ha tornat a denunciar la repressió «incessant i creixent» de l’Estat espanyol, però ha deixat clar que «ni la repressió ni la quarantena diària a la cel·la impediran que continuem acusant l’Estat de vulnerar drets humans, perquè així lluitem per preservar-los».

Cuixart també ha assenyalat que «el Tribunal Suprem, amb la col·laboració imprescindible de la Fiscalia, ha decidit rebregar el dret penitenciari de tots els presos, polítics i socials, suspenent-nos el tercer grau i les sortides per treballar a la fàbrica».

Segons indiquen des d'Òmnium, des que la fiscalia de l’Estat va exigir la retirada del tercer grau penitenciari i el 100.2 al president de l'entitat, Cuixart passa 23 hores al dia tancat a una cel·la de la presó de Lledoners.

Unitat a les eleccions

A més a més, fa uns dies Òmnium Cultural també exigia «unitat estratègica» als partits independentistes de cara a les eleccions, ja que considera que actualment «no hi és».

El vicepresident de l'entitat, Marcel Mauri, assenyalava que «és imprescindible anar de la mà» i creu que «no es pot negar cap tipus de via si és democràtica i pacífica». «Fa tres anys que ho demanem. Hi ha d'haver una estratègia unitària», assenyala Mauri.

Així les coses, també va aprofitar per denunciar el que considera com una «conxorxa» de diferents poders de l'Estat per «permetre» que el rei emèrit «fugi de la Justícia». «Ja sabem que el Suprem no hi farà res, però sí la Justícia internacional», lamentava Mauri.