Jordi Pujol demana perdó als catalans i nega ser «un corrupte» en un llibre

L'expresident de la Generalitat denuncia que ha patit «un acarnissament intens i furiós»

L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol demana perdó als catalans per tenir diners a Andorra sense declarar que, segons la seva confessió el 25 de juliol del 2014, procedeixen d'una deixa del seu pare. Així mateix, ha negat ser «un corrupte» i ha admès que pateix per la seva família i Catalunya. Ho admet al llibre 'Jordi Pujol, entre el dolor i l'esperança' (Editorial Proa i Enciclopèdia) de Vicenç Villatoro, que es publica aquest dimecres.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

«Sobretot haig de demanar perdó a la gent del meu país. Això és el que compta. Pot semblar una figura literària, això de demanar perdó al jove que era jo fa més de 60 anys, però no ho és. No sé ben bé què és, però, en qualsevol cas, no és una figura literària. És l'expressió d'un dolor». Segons Pujol, demana perdó no amb ànim de rehabilitació perquè manifesta la voluntat d'assumir uns errors personals que viu «amb ràbia i vergonya».

En aquest sentit, defineix diversos cops el que ha passat com un «trencament» i admet que costa entendre que ha acceptat tenir uns diners a l'estranger no declarats a Espanya, que no va utilitzar ni va gastar, i que això ha generat tristesa, decepció, indignació i l'ha obligat a reflexionar sobre si mateix.

«He patit un acarnissament intens i furiós»

En la seva defensa, Pujol afegeix que «és veritat que estic imputat, però sense cap mena de prova que m'involucri en fets de corrupció. Jo no soc un corrupte», tot assegurant que està preparat per anar a la presó, per a la ruïna i per a la mort, però no per al deshonor i la vergonya pública. Des del penediment i un sentiment de culpabilitat, l'expresident assumeix que la recuperació de la seva figura serà «lenta i dolorosa, i en el millor dels casos no serà completa», i que des del primer moment es va apartar de la vida política i social.

Segons Pujol, ha patit un «acarnissament intens i furiós» i desconeix si la història l'absoldrà, però reivindica el que va fer a la Generalitat durant els 23 anys en què va ser president, juntament amb el paper d'ajuntaments, diputacions i altres entitats, com també de gent d'altres partits.

Pujol reconeix que no va complir prou bé com a pare

En relació amb la seva família, explica que amb Marta Ferrusola van tenir set fills per «fe cristiana i patriotisme», alhora que reconeix que no va complir prou bé com a pare de família i que va ser culpa seva. «Una culpa que no haig de traslladar als meus fills ni a la meva dona. Sobretot a la meva dona, que és qui mentre va poder actuar sobre el conjunt de la família, ho va fer amb eficàcia. Després no tant. I me'n considero especialment responsable, més aviat perquè soc i era el cap de família», exposa.

Pel que fa a si ha volgut assumir els problemes dels seus fills, creu que pot ser que sigui així però apunta: «Soc com soc. I en tot el que ens passa alguna responsabilitat moral haig de tenir». Tot i que manté la fe cristiana, sense l'entusiasme de la seva joventut, admet que no el consola prou ara que viu una «crisi profunda» i una resignació que l'ha repercutit en les seves relacions humanes en general i també en la família.


Comentaris

envia el comentari