Jordi Sànchez, en una imatge d'arxiu.

Sànchez demana el tercer grau pels presos de l'1-O per poder passar el confinament a casa

És la seva reacció a la decisió de la junta de tractament de Lledoners de no permetre'ls la sortida

L'expresident de l'ANC Jordi Sànchez ha demanat que es classifiquin «temporalment» en tercer grau els presos que, com ell, «no representen un perill per a la societat». D'aquesta manera, segons Sànchez, els polítics presos podrien passar el confinament a casa, cosa que les presons han negat per als polítics presos classificats en segon grau i amb el 100.2 després de l'advertiment del Tribunal Suprem.

«I si Fiscalia s’hi oposa, que recorri i els tribunals decidiran. Però ningú podrà ser acusat de prevaricar», ha defensat a través de Twitter. A més, defensa que «tan injust és amenaçar des del Suprem els funcionaris de presons com políticament equivocat i innecessari és posar les juntes de tractament de les presons als peus dels cavalls».

Demana que se'l classifiqui en tercer grau

Segons Sànchez, el criteri seguit des d’inici de març pel Departament de Justícia per reduir el nombre de presos dins de les presons és «l'encertat» i no calia modificar-lo. Ja que, per al líder independentista empresonat, «la solució era i és aplicar l’article 86.4, que permet que el pres resideixi al domicili familiar».

En aquest sentit, recorda que la condició per aplicar aquesta mesura és estar classificat en tercer grau. Per tant, ha defensat que el que cal fer és passar de segon a tercer grau els interns que el Departament cregui que poden acollir-se al 86.4 amb l’objectiu de seguir les recomanacions de Nacions Unides per reduir el risc de la pandèmia a les presons.

«Demano que es classifiquin temporalment en tercer grau, fins que acabi l’alerta sanitària, els interns que no representem un perill per a la societat ni una amenaça per a cap persona. I si la Fiscalia s’hi oposa, que recorri i els tribunals decidiran. Però ningú podrà ser acusat de prevaricar», ha conclòs.

Torra fa arribar el cas a l'ONU

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha enviat una carta aquest divendres a l'Alta Comissionada de les Nacions Unides pels Drets Humans, Michelle Bachelet, per explicar-li que les «amenaces» del Tribunal Suprem a les autoritats penitenciaries catalanes sobre «possibles conseqüències legals» han impedit que es puguin complir les seves «indicacions» sobre «presos polítics».

En la carta, Torra també esgrimeix la seva condició d'advocat per defensar que mantenir-los a la presó «posant en risc la seva salut» implica una «clara vulneració» d'almenys tres articles del Conveni Europeu de Drets Humans i de nou articles més de la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea.