Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Muntatge de fotos de primer pla de Jorge Rey seriós i, de fons, un pla general d'una platja i un paraigua

Jorge Rey preveu què passarà aquest estiu a Espanya: coincideix amb l'AEMET?

Jorge Rey exposa què diuen les ‘cabañuelas’ i apunta que serà un estiu ple de sorpreses a Espanya: què diu l'AEMET?

Jorge Rey, el jove meteoròleg, ha tornat a captar l'atenció del públic amb les seves prediccions. I aquesta vegada ha estat arran de les previsions que ha llançat per a aquest mateix estiu a Espanya, basades en el tradicional mètode de les ‘cabañuelas.

Les ‘cabañuelas’ són un mètode de predicció meteorològica que es basa en l'observació detallada dels primers 24 dies d'agost (per preveure el clima de l'any següent) i de gener (per a l'any actual). Cada dia representa un mes de l'any i els patrons observats durant aquests dies s'extrapolen per predir el clima. Què diuen les ‘cabañuelas’ sobre aquest estiu?

La previsió de Jorge Rey per a aquest estiu a Espanya

Jorge Rey ha adoptat i adaptat aquest mètode, complementant-ho amb la seva pròpia anàlisi del comportament de la fauna i flora locals. Per exemple, para atenció a l'activitat de les formigues, les abelles i les aus, que històricament han estat senyals de canvis climàtics imminents.

Imatge de fons d'uns núvols negres, amb emoticones de tempesta i dues imatges més, una de Jorge Rey en primer pla, i una altra d'un cotxe per una carretera mullada
Jorge Rey preveu un estiu amb més precipitacions del que és habitual | Europa Press, Youtube: El Tiempo con JR, Getty Images

Per a l'estiu de 2024, Jorge Rey pronostica un període caracteritzat per la inestabilitat i la variabilitat. Segons les ‘cabañuelas’, els primers mesos de l'estiu seran més frescos i plujosos del que és habitual. Maig i juny ja han mostrat indicis de tempestes i temperatures fluctuants, cosa que apunta a un inici d'estiu atípic.

En particular, Jorge Rey esmenta la influència del fenomen de ‘La Niña’, que podria portar temperatures més baixes i precipitacions irregulars a diverses regions d'Espanya. Aquest fenomen, caracteritzat pel refredament de les aigües superficials de l'oceà Pacífic equatorial, podria intensificar les tempestes d'estiu al nord d'Espanya.

A mesura que avanci la temporada, s'espera que les temperatures augmentin significativament al juliol, amb una possible tornada a les condicions més càlides i seques típiques de l'estiu espanyol. Tot i això, Jorge Rey adverteix que les tempestes no desapareixeran del tot i podrien tornar amb força a l'agost, especialment al nord i l'interior del país.

Jorge Rey davant un mapa d'Europa
Jorge Rey esmenta la influència del fenomen de 'La Niña' | @eltiempoconjr

Jorge Rey preveu que serà un estiu sorprenent

Els agricultors hauran d'estar atents a aquests canvis ràpids al clima. Les pluges intermitents i les tempestes poden beneficiar l'agricultura en algunes regions, però també podrien causar problemes de planificació i afectacions a la infraestructura. I és que el jove apunta que “no serà un estiu de calor i ja”.

A més, l'augment de les temperatures cap al final de l'estiu podria portar onades de calor intenses, especialment al sud d'Espanya. Un fet que subratlla la necessitat estar preparats per a aquestes variacions extremes.

Per part seva, l'AEMET preveu un estiu més càlid del normal. Amb un 60-70% de probabilitat que les temperatures siguin superiors a la mitjana a gran part del país. Tot i això, aquestes previsions no descarten episodis de pluges intenses, especialment en el vessant atlàntic i mediterrani.

Segons les ‘cabañuelas’ de Jorge Rey, l'estiu estarà marcat per la variabilitat climàtica. Tindrà episodis significatius de fred i calor, i amb una presència notable de tempestes. Mentre que l'AEMET preveu que sigui un estiu més càlid del que és normal.