Jorge Rey, el jove que prediu el temps utilitzant el mètode de les cabanyoles, també presta molta atenció al comportament dels animals. En aquesta ocasió s'ha volgut pronunciar sobre el canvi de conducta que han experimentat les vespes en els darrers temps.
Recentment, ja ho havia avançat en un dels seus vídeos a YouTube. Admetia que aquests insectes proliferaven molt més en comparació amb altres temporades. Un fet que es va encarregar de confirmar-li un seguidor.
Durant la verema «s'han vist més vespes que cap altre any», li va dir. Aprofitant aquesta circumstància va voler fer servir un refrany que havia utilitzat amb anterioritat: «Any de vespes, any de congestes».
Jorge Rey admetia que «aquí tenen un altre seguidor del 'Tiempo con JR' que confirma» aquesta circumstància. Per tant, si es compleixen els auguris del jove de Burgos, ens espera per endavant una tardor molt més freda i nevada.
No és la primera vegada que es basa en la fauna per fer les seves previsions. Abans de l'estiu també va fer el mateix amb les formigues. L'any passat ja havien mostrat una actitud una mica estranya, un fet que es va repetir abans que comencés el període estival. Suposava un avís de tot el que havia d'arribar.
El patró adoptat per aquests insectes se sortia del que és habitual. Per tant, hi hauria més pluges i inestabilitat en la meteorològia. Cosa que podria ajustar-se a la realitat si tenim en compte les tempestes i precipitacions que ens esperen durant les pròximes jornades.
Durant una intervenció a la televisió va assenyalar que el 2022 «les formigues van sortir abans d'hora». Això era un símptoma que l'estiu «seria més humit del que és normal». Al punt de mira situava sobretot la Mediterrània, que seria la zona més castigada pels xàfecs.
Jorge Rey confia en la natura per fer les seves prediccions
Jorge Rey resideix en un poble de Burgos, on ha adquirit des d'una edat molt primerenca les tradicions i coneixements de la gent gran. Sempre ha confessat que sentia una vertadera admiració per la natura i tot allò que amagava.
«La seva observació és una cosa que em va cridar l'atenció per poder predir el temps a llarg termini», explica. Gran part de la comunitat científica s'ha posicionat en contra en entendre que les seves aportacions no tenen base. Però això a ell sembla que no li importa en excés.
Continua treballant amb intenció que no es perdin aquests mètodes de predicció que han passat de generació en generació. És el cas de les cabanyoles, que determinen el temps que farà a la tardor i l'hivern en funció d'allò que passi durant l'agost.
En un dels seus vídeos admetia fa poc que encara era una mica prematur avançar el que passaria d'aquí a uns mesos. Caldria esperar fins al setembre per analitzar totes les dades extretes d'agost i així treure'n conclusions. Mentrestant, caldrà conformar-se amb l'observació de la fauna i la natura.
Va avançar l'arribada de la borrasca que va col·lapsar Madrid
Jorge Rey creu que aquests sistemes proporcionen una gran precisió, que poden ser un fantàstic complement per als mapes o mètodes convencionals. No opinen el mateix molts dels experts que basen els seus pronòstics en els models i l'estudi.
Tot i això, el jove de Burgos va aconseguir guanyar-se el respecte dels seguidors després d'avançar l'arribada de la borrasca Filomena. Va deixar al seu dia una gran capa de neu a la zona centre d'Espanya, cosa que difícilment oblidaran alguns. Jorge, amb només 14 anys, va ser el primer a avisar d'aquest fenomen amb què no comptava ningú.