La premissa que «les persones són la peça clau de la competitivitat de les empreses» ha estat l'eix de la jornada sobre metodologies per a la gestió de recursos humans que han acollit les instal·lacions del Tecnoparc organitzada pel Clúster TIC Catalunya Sud i l'Ajuntament de Reus. Forma part del programa d'activitats de formació de la plataforma empresarial amb seu a Reus.
[predef]reus-144[/predef]
La jornada ha consistit en dues ponències a les quals han assistit una trentena de responsables d'empreses, bona part de les quals, del sector tecnològic. En primer lloc s'ha tractat La metodologia Agile, el motor de les organitzacions del segle XXI per part de Xavi Mas, assessor estratègic 'agile&expansió de negocis'. La conferència ha exposat casos pràctics del funcionament d'aquest model de gestió, que s'ha iniciat en el món de les tecnologies de la informació i la comunicació.
Fora d'aquest sector, està tenint un impacte important en «les organitzacions, on les persones i la diferenciació real de la competitivitat empresarial són la clau». El sistema de treball consisteix a actuar en projectes específics i concrets per centrar-se completament en cada client i poder aportar, així, valor afegit al negoci. Alguns dels casos d'èxit d'àmbit internacional que s'han exemplificat són Apple, Spotify, Netflix o Ikea.
Pel que fa a la segona xerrada, s'ha centrat en Com els principis àgils es tradueixen a metodologies i l'ha pronunciat Salvador Garcia, director general de Fora La Caixeta, una empresa de desenvolupament de software i disseny web. S'hi han explicat els punts de més impacte i benefici quan s'aplica la metodologia Agile a les empreses. També s'ha volgut concretar com es desenvolupa aquesta metodologia en els àmbits del desenvolupament de projectes i de la millora dels fluxos de treball.
La jornada l'han organitzada l'Ajuntament de Reus i el Clúster TIC Catalunya Sud. Aquesta plataforma d'empreses, amb seu al Tecnoparc de Reus, compta amb més de 45 socis entre companyies, que suposen més de 1.500 treballadors, i actors públics com institucions o la Universitat Rovira i Virgili. El seu objectiu principal és «potenciar les empreses del territori i els seus socis establint noves sinergies de col·laboració i projectes, permetent així atraure i retenir el talent humà que hi ha la regió».