Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Operaris de la neteja treballant en un carrer de Cambrils.

La neteja de carrers i la recollida d'escombraries, la gran assignatura pendent de Cambrils

Agents polítics, veïnals i econòmics coincideixen: «Cambrils està brut». | L'Ajuntament vol impulsar més campanyes i una nova ordenança per acabar amb l'incivisme

Deixalles i pedres abocades al passeig de les Palmeres de Cambrils.
Imatge d'aquest cap de setmana al passeig de les Palmeres de Cambrils. | I. Alcalá

La neteja. Un dels grans cavalls de batalla de l'equip de govern; un dels temes que més indignació genera entre els veïns en converses de terrassa i les xarxes socials; un os senzill de mossegar per als partits de l'oposició i, fins i tot, el tema estrella en la primera sessió de l'espai de debat Arena Cambrils que protagonitzen pesos pesants de la política recent i actual del municipi. Tots coincideixen en el diagnòstic: «Cambrils està brut». L'interrogant és com se soluciona aquest problema: Cal netejar més o embrutar menys?

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

Un contracte de 6 milions anuals amb vigència fins al 2027

La neteja de la via pública és un dels serveis més comprometedors pels consistoris d'arreu, tant a nivell pressupostari com de cara a assolir la satisfacció de la ciutadania.  En el cas de Cambrils, l'Ajuntament va renovar el conveni per delegar la seva gestió a l'empresa pública comarcal Secomsa a principis de l'any 2017, amb una vigència de 8 anys prorrogable a dos més. El cànon anual que paguen els cambrilencs i cambrilenques per la neteja viària i la recollida de les escombraries és de prop de 6 milions d'euros.

Operaris de la neteja treballant en un carrer de Cambrils.
L'Ajuntament va renovar la concessió a Secomsa l'any 2017 amb una vigència de 8 anys prorrogable amb dos més. | Secomsa

El govern tripartit d'ERC, Junts i l'NMC no amaga que la neteja és un problema i s'ha fixat com a objectiu prioritari dins del Pla d'Acció Municipal (PAM) millorar l'aspecte dels carrers de la ciutat. Això sí, sense haver d'incrementar un euro la partida que s'hi destina. De moment,  l'equip de govern ja treballa en l'elaboració d'una nova ordenança de civisme que agilitzi les sancions per embrutar la via pública i té previst engegar noves campanyes de conscienciació adreçades a tots els segments de la ciutadania.

Camí Mendoza: «Si tothom fes les coses bé, realment veuríem el municipi més net»

En una entrevista recent concedida a TarragonaDigital,l'alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, afirmava que «és important la sensibilització de la gent de cara al comportament de llençar les escombraries, llençar els papers a la paperera o no embrutar les platges. Si tothom ho fes bé, realment veuríem el municipi més net». Així mateix, confirmava que el govern no es planteja introduir millores en la concessió, sinó incidir en campanyes de conscienciació ciutadana.

Papereres plenes, files de contenidors amb brossa escampada a terra o deixalles tirades en zones verdes o les voreres són algunes de les queixes que més sovintegen. La situació s'agreuja en els mesos d'estiu, quan els residents que viuen a la ciutat es multipliquen i els serveis contractats són incapaços de cobrir l'increment poblacional. Ara, a més, a les crítiques per la insuficiència del servei, se suma el malestar per l'increment del 14% en el rebut de les escombraries que hauran d'assumir ciutadania i sector empresarial el pròxim 2020.

Victorià Luque (FECAM): «Tenim un servei de neteja i de la brossa nefast»

Victorià Luque, president de la Federació d'Empresaris de Cambrils (FECAM), titlla la pujada del rebut de la brossa d'«abusiva». «No és la primera vegada que tenim una pujada de la brossa en poc temps. Aquest increment del 14% és desmesurat. Si mirem 4 o 5 anys enrera, la brossa pràcticament s’ha doblat, quan el servei és cada vegada pitjor», critica. «Estem bastant cremats de patir l'abandonament dels carrers i la brutícia. La neteja i la brossa és un servei nefast ara per ara a Cambrils», etziba.

Contenidors de la brossa en un carrer de Cambrils.
El nou model de contenidors ha generat moltes queixes veïnals per la mida de les obertures. | I. Alcalá

En aquest sentit, apunta una de les grans queixes que hi ha amb el servei, el nou model de contenidors estrenat el 2018«És una vergonya anar pel carrer i veure els contenidors plens de brossa per fora, sobretot els caps de setmana. No sé qui ha estat qui ha mesurat això, però s’ho haurien de fer mirar. No crec que sigui tan difícil ampliar els contenidors», exposa. De la mateixa forma, també considera que «s'haurien d'haver estudiat altres alternatives abans de renovar la concessió. Es va mantenir la mateixa empresa sense tenir en compte cap més i ara estem patint les conseqüències».

Els veïns de l'Eixample Platja reclamen que tornin a instal·lar els contenidors antics

A l'Eixample Platja van ser especialment bel·ligerants amb la instal·lació dels nous contenidors i van engegar una recollida de signatures perquè tornessin a instal·lar els anteriors models. L'Associació de Veïns va fer una consulta amb la participació d'unes 750 persones, on prop del 90% va votar a favor de recuperar els antics contenidors. Avui, el president de l'entitat, Agustí Salvadó, lamenta que «no han fet res i els problemes segueixen igual».

«Els contenidors que van ficar no són adequats.  Estan mal dissenyats: no tenen tapa, són molt alts i no tenen pedals per aixecar la tapa. La gent gran no pot llençar la brossa. Els d'abans eren millors», analitza. Sobre la neteja viària, Salvadó apunta que «escombren, però els carrers segueixen bruts i fan pudor. A poc a poc la gent es va civilitzant, però hi ha mancances evidents». Així mateix, el representant veïnal de l'Eixample Platja creu que «des de l'Ajuntament han de fer campanyes de conscienciació, però tenen un problema. Si a mi em pugen el rebut de la brossa, perquè he de reciclar amb el que em cobren?».

Imatge de contenidors soterrats plens d'escombraries al barri del port de Cambrils.
En els mesos d'estiu és habitual que les escombraries s'escampin al voltant de les files de contenidors. | Twitter

Ana Maria Franquet (AVV La Llosa): «Hi ha molta deixadesa al barri, però ens diuen que no hi ha prou personal»

Els retrets pel servei, però, s'estenen per tots els barris de la ciutat, de Llevant a Ponent. La presidenta de l'Associació de Veïns de la Llosa, Ana Maria Franquet, denuncia que «hi ha molta deixadesa al barri. Tothom es queixa del mateix, però ens diuen que no hi ha prou personal». D'altra banda, afirma que «ens fa falta més neteja, però el que més en preocupa és l’estat deplorable dels carrers, amb forats a tot arreu. Tot està horrible i a sobre no tenim llum. Ens hem quedat a les fosques quan a la Llosa hi viu tot l'any cada vegada més gent».

Franquet explica que estan organitzant accions per reivindicar millores al barri al govern municipal, com ara una asseguda davant de l'Ajuntament. «Ens sembla una barbaritat que ens pugin el rebut de les escombraries quan no hi ha un servei adequat. No té sentit», diu.

Imatge d'escombraries a terra en una zona ajardinada de Cambrils.
Escombraries en una zona enjardinada de Cambrils. | Facebook

Montserrat Matas és veïna del barri del Port i va ser la presidenta de l’associació de veïns —que va desaparèixer fa un parell d'anys—. Comenta que «el barri està brut. Parles amb la gent i tothom ho veu. A més, aquí tenim moltes cuines de restaurants i això provoca que hi hagi moltes taques al carrer, igual que els gossos». «La neteja la fan, però en carrers i llocs puntuals», denuncia.

[predef]tarragona-whats-192[/predef]

Sobre quina és la via per millorar la imatge dels carrers, Montserrat opina que «cal que la gent siguem una mica més conscients, però també que des de l'Ajuntament mirin de fer les coses ben fetes, que recorrin els carrers del poble i que passin pels barris. Només que passessin un dia a la setmana ja veurien com està tot de malament».