Imatge de l'alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, a la casa consistorial.

Camí Mendoza: «Si cal posar diners per mantenir el Festival de Música a Cambrils, ho farem»

L'alcaldessa de Cambrils fa balanç dels primers mesos des de la seva reelecció i fixa com a projectes prioritaris del mandat l'avinguda de l'Esport, la rambla de Jaume I i el Teatre Auditori

Camí Mendoza va assolir l'alcaldia de Cambrils l'any 2015  per sorpresa de gairebé tothom. El passat mes de maig, la republicana se sotmetia a la revàlida i l'aprovava amb nota, consolidant la seva victòria a les urnes i assolint dos regidors més. Mig any després, repassem amb ella el tram inicial d'un mandat que comença amb canvi de soci dins de l'equip de govern i amb les relacions amb l'oposició més tenses que mai. 

Sobre les polítiques que marcaran l'acció de govern els pròxims quatre anys, Mendoza analitza alguns dels projectes estrella, com són el desenvolupament de l'avinguda de l'Esport, la remodelació de la rambla de Jaume I o el desbloqueig del Teatre Auditori. Davant dels dubtes sorgits aquest estiu amb el Festival Internacional de Música, la batllessa garanteix la seva celebració de cara a l'any que ve i obre la porta a què l'Ajuntament torni a posar diners per a la seva organització després de cinc anys acollint-lo a cost zero.

- Ja fa cinc mesos que va prendre possessió del càrrec.

Des del primer moment ens vam posar a cohesionar el govern i la millor manera era fent el Pla d'Acció Municipal (PAM). Aquest és l'element que ens uneix a les tres formacions polítiques on marquem els objectius prioritaris d'allò que oferíem als cambrilencs i cambrilenques en campanya i que és el que ara hem de realitzar. Vam començar amb aquest element base per governar el municipi amb criteri. Fem un bon treball en equip dins del govern. Tenim moltes ganes d'entesa entre les tres forces.

La regidora Cinta Ballesté i l'alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, el dia de la investidura.
La regidora Cinta Ballesté i l'alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, el dia de la investidura. | Ajuntament de Cambrils

- El pressupost de 2020 serà la primera prova de foc d'aquest tripartit.

Hem de ser imaginatius perquè els ingressos els tenim molt acotats i no creixeran gaire. Les inversions es veuran més reflectides quan fem el tancament de l'exercici i podrem destinar diners a inversions sostenibles. Tot i això, tenim inversions importants per davant i ja trobarem el finançament.

«L'oposició no es preocupa de res. Podrien fer una oposició constructiva i mostrar interès pel dia a dia del municipi»

- Com valora el paper que està tenint l'oposició en aquests primers mesos?

Em costa trobar un qualificatiu. Estan marcant un perfil d'anar tots a una i això no s'entén. Encara menys per part del PSC, amb els quals vam estar al govern i hem compartit projectes engrescadors i alguns s'estan acabant d'elaborar. La realitat és que no es preocupen de res. Podrien ser realment una oposició més constructiva i mostrar interès pel dia a dia del municipi. Només cal veure les preguntes del darrer plenari. Em va sorprendre, per exemple, que no es preguntés res dels aiguats. Què preocupa realment a l'oposició? Jo no ho sé.

- Els han acusat de no ser transparents amb la seva gestió.

Van treure de mare el tema quan no vam dir que va plegar el gerent d'Aparcam, quan això es va produir en un moment preelectoral i no es va donar compte fins després de les eleccions i la formació del govern. No em poden acusar de manca de transparència amb cap altre tema. Jo sóc la mateixa com a alcaldessa i el meu criteri per relacionar-me amb els polítics i la ciutadania no ha canviat. 

- El PAM fixava l'avinguda de l'Esport com un dels projectes estrella pels pròxims anys.

La nostra prioritat és que aquesta via sigui una realitat. Sabem que requerirà una inversió econòmica important, però s'ha de fer perquè és una necessitat pel municipi. Serà la prioritat urbanística del mandat. Aquest any es va encarregar el projecte per construir un pont i una carretera que són necessaris per fer l'avinguda i estem a punt de recepcionar-lo. És possible que ja hi hagi alguna partida per aquesta obra pel 2020.

Lluís Abella, Camí Mendoza i Oliver Klein, els portaveus dels tres partits del govern municipal de Cambrils.
Lluís Abella, Camí Mendoza i Oliver Klein, en la presentació del PAM 2019-2023. | I. Alcalá

- Els tres partits del govern aposten per rescatar un tema que fa temps que està al calaix; la remodelació de la rambla de Jaume I.

És una zona que havia quedat una mica adormida els últims anys, però és cert que és una reivindicació de tots els veïns que viuen allà. És un nucli important d'imatge del municipi i és com una continuació del port. S'ha de fer un projecte complet allà. Es necessita la millora exterior de la rambla visualment, però també de tots els serveis.

«Encara no sabem els trens que pararan a la nova estació de tren»

- La variant del Corredor Mediterrani està a punt de posar-se en marxa. Què espera vostè?

Jo vull pensar que no queda molt i que, quan tinguem un govern a Madrid, ja serà una realitat. Espero que amb la nova estació com a mínim puguem mantenir els mateixos serveis i freqüències, perquè encara no tenim aquesta informació. Vull pensar que, quan entri en servei la nova línia, tots els trajectes que venen del sud i que ara no s'aturen a Cambrils, ara sí que ho faran. Reivindico que tots els trens que van cap al Camp de Tarragona, com a mínim s'aturin abans aquí a Cambrils.

- Està en dubte això?

Avui per avui no sabem si passaran els mateixos trens. En l'última reunió que vam anar a Madrid van dir que ja ens ho dirien, però encara no ho sabem. Per part de la Generalitat sí que ho sabem, que tindrem els mateixos Rodalies.

- I té garanties que els Rodalies passaran per la variant i no seguiran per la via actual?

La lògica diu que sí, que han de passar per dalt. No volem dues vies de tren passant per Cambrils. Amb les converses que hem tingut amb la Generalitat, també ho donen per fet. No sé el calendari, però no es pot allargar en el temps aquest canvi.

«Estem treballant perquè el Festival continuï a Cambrils sí o sí»

- Perilla la continuïtat del Festival Internacional de Música de Cambrils?

L'Ajuntament té un contracte per quatre anys amb una empresa —Concert Studio— i el 2020 és el darrer any. L'empresa cada any fa valoracions de com li ha anat la temporada. És cert que estem en converses amb ells i hi ha anys que hi ha uns resultats i enguany uns altres. Estem treballant perquè el Festival continuï a Cambrils sí o sí.

Un moment de l'entrevista de TarragonaDigital a Camí Mendoza a l'Ajuntament de Cambrils.
Mendoza avança que tornaran a replantejar el projecte del Teatre Auditori, però que ho faran «amb calma». | Àngel Ullate

- L'Ajuntament hi posarà diners?

No podem. Això va sortir a concurs amb unes condicions i està licitat. No podem alterar les condicions per aquest 2020. Quan s'acabi el contracte actual i es torni a redactar el plec de clàusules pels anys que vinguin, es poden modificar les condicions o no. En tot cas, no podem fer una altra cosa que la que hem estat fent fins ara i per la qual es va adjudicar el festival.

- I més enllà del 2020, l'Ajuntament està disposat a tornar a invertir diners públics en aquest festival?

No podem deixar perdre el festival perquè és un actiu molt important del municipi; l'únic festival d'estiu que queda al Camp de Tarragona. Dins del plec de clàusules posarem tot allò que puguem i que creiem necessari perquè el festival continuï sent una realitat.

- Llavors, no ho descarta?

No. L'any 2014, per la situació econòmica que hi havia, el govern d'aquell moment va decidir que no podia fer front a l'organització del festival amb fons completament municipals i es va buscar una fórmula mixta. Després nosaltres vam tornar a variar la fórmula traient-lo a concurs, però ara estem en una altra situació. Hem de mantenir el festival i ho hem de fer entre tots. Si es necessiten ajuts per mantenir-lo, els donarem.

Imatge d'arxiu del Festival Internacional de Música de Cambrils.  | Fabian Acidres

- En tot cas, l'organització es mantindrà externalitzada?

Això segur. Ho tornarem a licitar com vam fer per aquests quatre anys. Estem contents amb el perfil que tenim del festival i creiem que de moment funciona.

- Els tres partits del govern van coincidir en campanya en l'aposta per tirar endavant el Teatre Auditori. L'últim que sabem és que ja no caldrà pagar el deute d'1.2 milions que reclamava la Generalitat.

Vam presentar un projecte de mínims per tal de poder negociar amb la Generalitat per no haver de retornar els diners que ens reclamaven. No podíem fer el gran projecte i vam plantejar un amb un pressupost més limitat al qual poguéssim fer front. Al final no ens van acceptar el projecte de mínims, però vam recórrer i insistir fins que el deute va caducar en el temps. Si no haguéssim insistit, potser fa un temps algú hauria pagat. 

- Així ja no cal fer aquest projecte de mínims tampoc?

Ara estem lliures de qualsevol càrrega. Tenim allà l'equipament i no tenim cap pressió de cap administració per poder desenvolupar el projecte al ritme que necessitem. Encara no hem planificat les accions i estem parlant tots els grans projectes, però serà aquest mandat. El més important és que ara el Teatre Auditori el tenim net d'històries. Ens l'hem de mirar amb estima i no fer cap animalada. Calma, serenor. No em vull precipitar.

Imatge de l'alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, a la casa consistorial.
Camí Mendoza garanteix la continuïtat del Festival Internacional de Música de Cambrils i obre la porta al finançament públic. | Àngel Ullate

«No modificarem la concessió de la neteja viària. El que cal és més civisme»

- Un tema que desperta grans queixes veïnals és la neteja dels carrers. 

Sempre es pot millorar la neteja i es pot fer posant-hi més recursos, però aquests recursos surten de la butxaca del ciutadà. És una llàstima que haguem de netejar més per culpa de l'incivisme. No estem culpabilitzant ningú, però cal reflexionar. És important la sensibilització de la gent de cara al comportament de llençar les escombraries, llençar els papers a la paperera o no embrutar les platges. Si tothom ho fes bé, realment veuríem el municipi més net.

Però l'incivisme tampoc és patrimoni de Cambrils. Es planteja algun canvi en la concessió?

La concessió és la que és. No pujarem més. Destinem vora de 6 milions d'euros a l'any a la recollida de brossa i la neteja viària. Són molts diners. Hem d'incrementar mesures, però la solució passa per conscienciar la gent. 

- Abans de les eleccions van anunciar que després de l'estiu començarien les obres de l'Hotel del Pòsit. Ja estem a la tardor i encara no hi ha llicència d'obres.

Si les obres no s'han començat, és perquè està en tràmit. Els propietaris van presentar una modificació del projecte i això requereix una sèrie d'informes externs que no depenen de nosaltres. És cert que va més lentament del que esperàvem, però els promotors estan seguint tots els tràmits i l'inici està molt a prop.