Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge del concert de Fangoria al 45è Festival Internacional de Música de Cambrils.

El futur del Festival Internacional de Música de Cambrils, en l'aire

L'empresa organitzadora no està satisfeta amb el rendiment del festival i hauria demanat una aportació econòmica a l'Ajuntament per continuar produint-lo

Imatge del concert de Fangoria al 45è Festival Internacional de Música de Cambrils.
Fangoria va ser un dels concerts estrella d'aquesta 45a edició. | FIMC

 

El futur del Festival Internacional de Música de Cambrils (FIMC) està en l'aire. Segons ha pogut saber TarragonaDigital, el balanç econòmic del festival és negatiu per Concert Studio, l'empresa organitzadora de les tres darreres edicions, per la qual cosa hauria demanat a l'Ajuntament una aportació econòmica que faci viable la seva celebració de cara a l'any que ve. En cas contrari, fins i tot es plantejaria deixar de fer el festival a Cambrils i endur-se'l a un altre municipi. L'edició que acaba de posar punt i final, la número 45, ha comptat amb un pressupost d'1,7 milions d'euros, dels quals el consistori no n'aporta cap.

Des de l'Ajuntament de Cambrils confirmen que ja han mantingut diverses reunions amb el director del festival, Martín Pérez, davant les seves inquietuts per l'escàs rendiment que estava reportant-li aquesta edició. Asseguren que no s'ha parlat encara de cap xifra concreta en termes d'aportació municipal, però que en qualsevol cas no es veuria amb bons ulls des del consistori, tot i que tampoc és una opció completament descartada. En tot cas,  les dues parts s'han citat de cara al setembre per tal de començar a cercar fórmules que permetin que el festival no acabi cada any en números vermells i pugui continuar celebrant-se.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

«Amb els números definitius del FIMC veurem què fer a partir d'ara»

La prioritat de l'Ajuntament, segons explica a TarragonaDigital la regidora de Cultura de Cambrils, Cinta Ballesté, és mantenir el festival al municipi, al mateix temps que recorda que el conveni actual signat amb l'empresa Concert Studio té vigència fins al 2020. A partir d'aquí, Ballesté confia en plantejar altres fórmules que garanteixin la sostenibilitat del certamen i que no impliquin un desemborsament de les arques municipals.  «Quan tinguem els números definitius, els haurem de posar sobre la taula i mirar quina solució ens interessa més a tots. Es mirarà com ha funcionat i a partir d'aquí, què fer», apunta.

Imatge del concert de Momo: Tributo a Queen al 45è Festival Internacional de Música de Cambrils.

El concert tribut a Queen de Momo, el passat 26 de juliol, va ser l'únic en exhaurir les entrades. | FIMC

 

La promotora de moment no es manifesta al respecte. En un breu comunicat, Concert Studio ha informat que un total de 23.418 espectadors han passat pel parc del Pinaret durant els onze concerts celebrats des del 25 de juliol.  Aquestes dades suposen un increment de més del 20% respecte als 18.500 espectadors registrats al 2018, any en què van haver-hi dos espectacles menys, després de l'anulació a darrera hora dels dos primers concerts que hi havia programats. Cal recordar que, quan va anunciar el cartell el passat mes d'abril,  l'empresa va posar a la venda 32.000 entrades. 

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

  

Tot i l'increment en el nombre d'espectadors, sembla que els resultats obtinguts amb el FIMC per part de Concert Studio no són els esperats. La companyia, que té un any més signat amb el consistori per la producció del festival, no ha volgut fer cap declaració al respecte ni opinar sobre l'estat de les negociacions amb l'ajuntament,  malgrat els reiterats requeriments de TarragonaDigital.

Pèrdues de 300.000 euros de Concert Studio en l'edició de 2017

L'empresa Concert Studio va assumir l'organització del Festival de Cambrils per primera vegada l'any 2017, quan la detenció de l'anterior promotor va posar en perill la seva celebració amb pocs mesos d'antelació. Els responsables de la nova empresa, avalats per l'organització d'altres festivals com Jardins de Pedralbes o Mil·leni, a Barcelona, van assumir 'in extremis' una edició —la 43a— que els va acabar reportant unes pèrdues d'uns 300.000 euros, segons van admetre l'any següent.

Les clàusules del contracte per produir el festival contemplen que  la promotora assumeix el risc i ventura de la programació anual i que l'Ajuntament no n'assumeix cap cost econòmic. L'aportació municipal es limita a la cessió gratuïta del parc del Pinaret i el suport logístic i tècnic amb mitjans propis. Concretament, el conveni detalla que el contractista «assumirà les funcions de promotor únic amb tota la responsabilitat d'organització dels esdeveniments programats i adjudicats, i es farà càrrec, sense cap cost ni responsabilitat per a l'Ajuntament, de totes les actuacions necessàries».

Manca de patrocinadors potents

Un dels problemes que apunten des del consistori és la manca de patrocinadors potents. Sense aportacions públiques,  l'entrada de capital privat és vital per la supervivència d'aquest tipus de festivals d'estiu. De fet, és habitual el patrocini de grans bancs (Sabadell amb el Festival Jardins de Pedralbes o CaixaBank a Cap Roig) i marques importants com Estrella Damm (a Porta Ferrada, Jardins Terramar o Sons del Món) que presten la seva imatge a cartells similars de festivals catalans, però que no tenen presència a Cambrils.

Al 2018,  Concert Studio va ser l'única empresa que es va presentar al concurs públic per organitzar el certamen. El contracte d'adjudicació signat aleshores contemplava l'organització de les edicions del FIMC del 2018, 2019 i 2020. En la presentació del festival d'enguany, el seu director, Martín Pérez, ja va reconèixer que no van encertar amb la programació de la 44a edició, però que confiaven en la seva aposta per aquesta 45a

Imatge del concert de Rosario al 45è Festival Internacional de Música de Cambrils.
Rosario va pujar a l'escenari del Pinaret el dissabte, 10 d'agost, en el penúltim concert de l'edició. | FIMC

2014, la privatització del festival

Cal recordar que el FIMC s'organitza de forma externa des de l'any 2014, després de diverses edicions on l'empresa Publiolimpia ja hi havia entrat organitzant només alguns dels concerts. Fins aleshores,  l'Ajuntament aportava anualment una quantitat de diners públics que havia arribat fins als 160.000 euros.  La delicada situació econòmica que atravesaba el consistori en aquell moment va derivar en la privatització del festival.

Amb 45 edicions d'història,  el Festival Internacional de Música de Cambrils és un dels festivals d'estiu més antics de Catalunya i l'únic que sobreviu a la província de Tarragona. Va néixer l'any 1973 concebut com un certamen de música clàssica i amb el Parc Samà com a escenari. Poc a poc va anar incorporant altres gèneres més populars, fins a l'actualitat, on es converteix cada estiu en una desfilada de les primeres espasses de la música pop actual i compta amb un muntatge de gran format. 

En aquesta 45a edició, els artistes més aclamats han estat Momo: Tributo a Queen —l'únic que va penjar el cartell d'entrades exhaurides—, Fangoria, Rosario i Adexe & Nau. Altres noms que han passat per l'escenari del Pinaret aquest estiu han estat Sara Baras, Els Pets, Rozalén, Álvaro Soler, Diego El Cigala, Vanesa Martín i Sau.