Les obres de la variant del Corredor Mediterrani estan executades en un 95%. Així ho ha assegurat el ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, durant una visita a la infraestructura de la variant ferroviària de Vandellòs aquest dimarts, 17 de setembre. Durant aquest acte, Ábalos s'ha compromès a que la variant estigui en funcionament abans d'acabar l'any 2019.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
El ministre ha arribat en AVE a l'Estació del Camp procedent de l'estació de la Sagrera de Barcelona i després ha canviat de tren per fer el recorregut de la nova variant. Ábalos, acompanyat de nombroses autoritats del territori, ha completat la distància entre La Secuita i la nova estació de l'Hospitalet de l'Infant. Al llarg del recorregut, en poc menys de mitja hora, s'ha pogut veure en funcionament l'intercanviador de la Boella, a tocar de l'Aeroport de Reus, on els trens s'han d'aturar per poder canviar l'ample de via internacional a l'ibèric en pocs minuts.
Ábalos: «El Corredor Mediterrani és un projecte per a tot Espanya»
Després d'una inversió pròxima als 700 milions d'euros, el ministre de Foment ha remarcat la importància d'aquesta infraestructura que significa l'eliminació de l'últim tram de via única entre Barcelona i València i reduirà en 30 minuts el trajecte entre ambdues ciutats. Això posa de manifest, segons el ministre, «el nostre compromís amb el ferrocarril i en concret amb el Corredor Mediterrani», un projecte que, ha considerat, «no és exclusivament pel Mediterrani sinó per a tot Espanya». En aquest sentit, Ábalos també ha aprofitat la visita al territori per refermar el seu compromís amb altres corredors com l'Atlàntic: «Seguir invertint en un sistema de corredors davant del tradicional sistema radial és una necessitat real».
El ministre en funcions ha subratllat que l'actual govern ha triplicat la inversió al Corredor respecte a l'anterior executiu. Ha manifestat, a més, que «les dades demostren el nostre compromís amb Catalunya, on hem augmentat en un 76% la inversió superant la xifra de 1.000 milions d'euros», la meitat dels quals han anat a parar a la xarxa de ferrocarril. Tot i això, Ábalos ha admès que «tenim reptes importants a Catalunya com la necessitat d'afrontar les greus deficiències amb el servei de Rodalies». Unes mancances, assegura, que Foment ja ha començat a afrontar de la mà de la Generalitat.
Proves de circulació i seguretat
El gestor d'infraestructures ferroviàries, Adif, ha dut a terme en les darreres setmanes les proves de circulació i seguretat, les proves ERMTS, a la variant de Vandellòs del Corredor del Mediterrani. En finalitzar aquestes proves, l'Agència Estatal de Seguretat Ferroviària hauria de donar el vistiplau que permetria tenir la variant activa durant el mes de desembre d'enguany. Segons Ábalos, aquestes proves «avancen a bon ritme d'acord amb la planificació que tenim».
Satisfacció entre els alcaldes dels municipis per on passa la nova variant
La promesa de posar en servei el nou traçat en menys de quatre mesos ha estat rebuda amb satisfacció per parts dels alcaldes dels municipis per on passa la nova variant. El batlle de l'Hospitalet de l'Infant i Vandellòs, Alfons Garcia, ha destacat que «una infraestructura com aquesta dona grans potencialitats a l'Hospitalet i a tots els municipis del nostre entorn. Esperem que es pugui produir la intermodalitat amb altres eixos i poder-nos connectar millor amb altres territoris de Catalunya i de l'Estat». Sobre la nova estació que donarà servei al municipi abans que acabi l'any, Garcia ha assegurat que està tècnicament enllestida i que només falta per concretar la concessió del servei de cafeteria.
Més escèptica s'ha mostrat l'alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, qui ha dit que «a l'espera que aquestes paraules siguin una realitat, ens guardarem l'alegria per celebrar-ho en el moment que pertoqui, tant si és a finals d'any com si malauradament no ho és». Tot i això, ha expressat la seva satisfacció per la visita del ministre, «senyal que tot avança, no al ritme que a tots ens hagués agradat, però sembla que això sigui un pas més per tal que la posada en funcionament de la variant sigui una realitat».
[predef]tarragona-whats-192[/predef]
Sobre el paper central que jugarà la nova estació de Cambrils dins del Corredor, Mendoza ha destacat l'aposta de l'Ajuntament amb la urbanització de l'avinguda de Charles Darwin, enllestida el passat mes de maig, així com la tramitació del projecte de la futura avinguda de l'Esport, «que és l'altra infraestructura imprescindible que hem de tenir perquè es connecti la nova estació amb l'AP-7 i l'A-7 per donar servei no solament a Cambrils, sinó a tota la comarca i el territori».
La posada en servei comercial d'aquesta variant al Baix Camp implica el desmantellament de la via de la costa. En aquest sentit, la desaparició d'aquesta, hauria de comportar el futur tren-tram de la Costa Daurada, el qual connectaria els principals nuclis de l'àrea metropolitana de Tarragona.