Josefa Pérez, de 89 anys, és la primera persona vacunada contra el coronavirus a Catalunya

Josefa Pérez, de 89 anys, primera persona vacunada contra la Covid-19 a Catalunya

La dona és resident del centre Feixa Llarga de l'Hospitalet de Llobregat

Josefa Pérez, una dona de 89 anys, ha estat la primera persona a vacunar-se contra la Covid-19 a Catalunya. Poc després de les 12.00 hores del migdia aquesta dona d'origen gallec, resident al centre Feixa Llarga de l'Hospitalet de Llobregat, ha rebut la dosi del vaccí. Alhora també ha estat vacunada Conxita Barbeta, de 52 anys, directora de la residència.

La infermera encarregada d'aplicar-los la vacuna ha estat Idioa Crespo. La residència Feixa Llarga ha estat el primer lloc de Catalunya on s'ha administrat la vacuna. Han estat dues de les 1.595 dosis de la vacuna de Pfizer que ha rebut Catalunya per aquest diumenge, i en les pròximes hores es vacunaran també a una residència de cadascuna de les regions sanitàries catalanes.

Catalunya rebrà 60.000 dosis de la vacuna cada dilluns

El Departament de Salut preveu que cada dilluns arribin unes 60.000 dosis de la vacuna contra la Covid-19 a Catalunya, que s'administraran els dimarts. La primera etapa de vacunació es desenvoluparà entre gener i març i es preveuen posar més de 700.000 dosis, per cobrir les residències de Catalunya i els professionals sanitaris. Segons les previsions, a partir del març s'entrarà en la segona etapa del pla de vacunació, que començarà per protegir les persones més grans de 80 anys.

Les vacunes arriben i es distribueixen ultracongelades, en capses de gel sec, i en safates que recorden a les d'una «minipizza», segons va indicar el secretari de Salut Públic, Josep Maria Argimon fa uns dies. En cada safata hi ha 975 dosis repartides en vials. Cada vial tindrà cinc dosis. Quan s'obri i es processi un vial, s'han de vacunar amb diligència cinc persones.

En les vacunacions es prioritzarà a quatre grups de població: els residents i personal sanitari i sociosanitari de residències de persones grans i amb discapacitat, a personal sanitari de primera línia, a altres membres del personal sanitari i sociosanitari i als grans dependents no institucionalitzats.

En les properes dotze setmanes, Espanya rebrà 4,6 milions de dosis de la vacuna de Pfizer amb les quals es preveu immunitzar 2,3 milions de persones. Cal recordar que pròximament també està previst que es comenci a administrar la vacuna de Moderna, un fet que permetrà vacunar molta més gent.