Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
port

«El Port de Tarragona serà el que més creixerà amb el Corredor del Mediterrani»

El president del Port de Tarragona albira «un context d'oportunitats privilegiat» per a la nostra regió davant «l'evident saturació de l'àrea metropolitana de Barcelona»

port
Josep Maria Cruset va assumir el relleu de Josep Andreu com a president del Port de Tarragona | Àngel Ullate
 

Ens rep en camisa i corbata blau marí amb unes vistes de privilegi al Mediterrani. Josep Maria Cruset és el president del Port de Tarragona des de finals de l'any 2018 i encapçala una de les institucions més potents del territori, per economia i geografia. El to distès i agradable conviu amb la seguretat i la contundència de qui té clars els seus objectius. Fa calor, però encara l'encertem en seure a tocar de la mar.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

Ambiciós i optimista,Cruset glossa amb ganes les oportunitats que albira per al present i el futur  de l'Autoritat Portuària. A partir d'aquest 2019, la institució afronta un període intens d'inversions per fer un salt qualitatiu notable a dècades vista. El president del Port accepta el repte i es nega a acceptar que Tarragona sigui l'eterna capital de les oportunitats perdudes. Un desig? Que la ciutat aconsegueixi trencar el tòpic de viure d'esquena al mar.

«La saturació de Barcelona obre a la nostra regió un context d'oportunitats privilegiat»

port
Cruset defensa que el Port de Tarragona es troba davant un context d'oportunitats majúscul | Angel Ullate
 

— Quina és la salut actual del Port de Tarragona?

— Estem arrencant un cicle inversor que ens ha de deixar preparats per als reptes dels pròxims 25 anys. L’esforç econòmic que assumim és molt important, de més de 150 milions d’euros en els pròxims quatre anys, però és imprescindible per poder afrontar el salt endavant que ens pertoca fer.

 Una inversió considerable.

— Cal adequar les nostres infraestructures per créixer quant al volum de mercaderies que movem i quant als creuers que acollim. Operem en un món global on l’única alternativa a créixer és que els nostres competidors ho facin per nosaltres.

— Per què ara?

— Perquè som al lloc ideal i en el moment ideal per optar a tot allò que ens plantegem. L’àrea metropolitana de Barcelona presenta símptomes evidents de saturació i això obre a la nostra regió, la Catalunya Sud, un context d’oportunitats privilegiat.

— El Port de Tarragona té aquests 150 milions d'euros?

— Sí. El Port fa allò que pot fer gràcies als seus propis recursos: cap euro del nostre finançament prové de fons públics. Funcionem igual que qualsevol empresa, i la nostra font d’ingressos són els múltiples moviments de mercaderies que es fan a les nostres instal·lacions. Són anys d’estalvi i de molt bona gestió.

«El Port de Tarragona serà el que més creixi quan es posi en marxa el Corredor Mediterrani»

— Una d'aquestes grans inversions és la nova terminal de creuers al Moll de Balears.

— El nostre moll actual ha tocat sostre, és per això que ja treballem per construir la nova terminal. És un projecte amb molt recorregut, una oportunitat per a Tarragona que farem possible.

— Quan la veurem?

— Calculem que a finals d’any podran començar les obres d’aquesta nova terminal de creuers, i que estarà enllestida l’any 2021. També tenim en marxa les obres per rehabilitar les antigues oficines de l’Autoritat Portuària i aviat encetarem les de l’estació ferroviària intermodal de Guadalajara.

— Guadalajara?

— És una de les altres grans línies de creixement del Port: un pont ferroviari al cor de la península ibèrica. Una porta d’entrada i sortida de mercaderies entre Tarragona i el centre de la península. És una nova infraestructura orientada a millorar la nostra competitivitat i amb la finalitat expansiva que abans comentàvem.

port
Fragment de l'entrevista de TarragonaDigital amb el president del Port de Tarragona | Angel Ullate

— El Port ha insistit per activa i per passiva en la necessitat d'activar un Corredor Mediterrani que segueix a l'espera. Com ho viu?

— Amb preocupació, perquè cada dia que passa sense el Corredor és una gran oportunitat perduda per al territori. Havia d’estar operatiu l’any 2015 i no ho estarà abans del 2022. Malgrat el retard, sembla que les obres per fi comencen a avançar amb fermesa i estem moderadament esperançats.

— Una oportunitat perduda?

— És una porta a Europa enorme que ens estem tancant. Cada any ens passen per davant entre 5 i 7 milions de contenidors que no paren aquí, sinó que fan un tomb gegant fins al nord d’Europa i des d’allà comencen a circular. Quan funcioni el Corredor Mediterrani, podran descarregar a Tarragona i arribar al seu destí via tren en un sol dia. Ara en triguen set.

— I això repercutirà en l'economia del Port.

— El Port de Tarragona serà el que més creixerà un cop es posi en marxa el Corredor: mourem fins a un 20% de mercaderies més, segons el ministeri. Malgrat els anys de retard acumulats, hem d’estar preparats per aprofitar l’oportunitat quan ens arribi.

  

«És important que la ciutat i el Port ens escoltem amb interès mutu»

—S'estan articulant plataformes per exigir que aquestes mercaderies passin per l'interior, en lloc de fer-ho per la via costanera actual.

— És una reivindicació lògica del territori que ja hem traslladat a la presidenta d’ADIF. Ens vam reunir la setmana passada i es va comprometre a iniciar els estudis necessaris per tal que la línia de mercaderies abandoni la costa i vagi per l’interior. La seva resposta va ser molt positiva i receptiva.

— El Port és un dels gegants econòmics de l'àrea metropolitana de Tarragona.

— Estratègicament, el Port de Tarragona és clau al nostre territori. I anem alineats: si nosaltres som eficients, també ho seran les empreses del nostre entorn. Amb les dades a la mà, som més decisius per a l’economia tarragonina que el Port de Barcelona a l’economia barcelonina.

port
Moment de l'entrevista de Josep Maria Cruset amb TarragonaDigital.com | Angel Ullate

— La institució ha d'estar també en sintonia amb la ciutat?

— Tarragona és la ciutat que ens acull, i és important que ens escoltem amb interès mutu. El Port ha propiciat la connexió de la ciutat amb el mar amb obres com la passarel·la, el passeig marítim del Miracle o la nova façana del Serrallo. Si detectem aquestes necessitats i podem actuar en benefici dels ciutadans, ho farem.

— Però no és l'obligació d'un Port.

— No és la nostra finalitat com a empresa habilitar aquesta connexió, però teníem la facultat de fer-ho i ens sentim molt contents. És importantíssim que la ciutadania estigui connectada amb el seu mar. L’esforç ha valgut la pena i el resultat s’ho val.

Cruset, al nou alcalde Ricomà: «Els seus encerts seran també els nostres»

— En què treballen ara per cuidar aquesta relació amb Tarragona?

— Ara estem remodelant el Museu del Port, al Refugi. Serà un instrument molt potent per obrir i ensenyar la nostra història, els nostres orígens i reivindicar la identitat i la singularitat del Serrallo mariner. Estarà enllestit en un any i mig, com a tard.

— Ara tindrà un nou interlocutor a l'Ajuntament.

El nostre vincle és amb l’Ajuntament, amb la institució, de manera que el relleu a l’alcaldia no suposa cap canvi en la relació amb el Port. Espero que ens puguem veure aviat per conèixer la visió de ciutat que vol projectar. Li desitjo molts encerts, perquè els seus èxits seran també els nostres.

També et pot interessar