Les Escoles Griselda de Barcelona no tornaran a obrir les seves portes al setembre

Les escoles del barri de Sant Antoni no poden afrontar les despeses vinculades al lloguer i manteniment de la instal·lació
Escoles Griselda tanca les portes definitivament per motius econòmics
Escoles Griselda tanca les portes definitivament per motius econòmics | escoles-griselda.blogspot.com

S'acaba el curs a les Escoles Griselda. Aquesta vegada, però, les portes ja no tornaran a obrir el setembre. El col·legi del barri de Sant Antoni, de més de 70 anys d'història, es veu obligat a tancar. El motiu és bàsicament econòmic. La cooperativa de mestres que la va fundar no pot afrontar les despeses del lloguer i manteniment de la instal·lació, i el contracte de lloguer s'acaba aquest divendres, després d'haver utilitzat totes les pròrrogues possibles. Es tracta d'una escola concertada, que actualment té nou cursos repartits entre infantil i primària.

 

A les Escoles Griselda se'ls ha fet impossible trobar un local alternatiu al barri on seguir amb el projecte, tal com informa 'elPeriódico'. És un col·legi petit, «laic i català», en què conviuen nens d'orígens geogràfics molt diversos, però molt semblants pel que fa a la classe social: cap família és perseguida si no pot pagar la quota mensual, de 75 euros.

 

Les famílies, preocupades

El tancament definitiu de l'escola provoca la preocupació entre les famílies, que no saben com es farà l'assignació de noves places ni com serà el procés per reubicar els seus fills. Tot i que l'escola és concertada, el preu assequible que fins ara han pagat els pares fa que temin que el Consorci d'Educació els assigni centres més cars o que no siguin laics. Per aquesta raó, van formular una queixa oficial al síndic de greuges.

 

Una escola familiar

Les Escoles Griselda sempre s'han caracteritzat pel seu gran ambient familiar. «Hem estat sempre una família», explica Lourdes Boquer, la presidenta de la cooperativa sense ànim de lucre. Boquer és exalumna de l'escola, filla de mestre i professora des dels 19 anys. Amb el tancament, es jubilarà. Tot i que l'escola se situa al barri de Sant Antoni, la majoria de l'alumnat prové del Raval. Les Escoles Griselda s'han convertit, durant molts anys, en la salvació de moltes famílies migrants que arriben a la ciutat a mitjans de curs. En els últims anys, la majoria eren d'origen asiàtic.

 

Tot i que les famílies van conèixer la notícia definitiva fa unes setmanes, el tancament de l'escola es va començar a gestionar fa dos anys, el temps que porten buscant un local alternatiu, sense èxit. A més, s'ha descartat la possibilitat que el centre s'aculli al nou decret llei que permet que les escoes concertades passin a ser de titularitat pública. La raó principal és que, segons el consorci, «no disposa de l'equipament adequat». «Ha confluït tot», resumeix la mestra, mentre lamenta profundament la fi d'una escola que, des de 1945, ha format part de la vida de molts veïns.

 

També et pot interessar...

 

 Comentaris

envia el comentari