L'exconseller empresonat Josep Rull ha demanat sobre la petició d'indult que ha de resoldre el govern espanyol que no es jugui més amb les famílies dels presos. En declaracions als periodistes en el marc de la recollida de firmes a Terrassa en favor que JxCat es pugui presentar a les eleccions del 14-F, Rull ha afegit que sovint s'han generat expectatives que finalment semblen que no es compleixen mai. «Aquesta proposta de Sánchez flaire a electoralisme. Que no es frivolitzi amb instruments i esperances en relació amb la llibertat d'unes persones que no hem comès cap delicte per ser a la presó», ha afegit. L'exconseller ha insistit que l'amnistia és «l'instrument potent per canviar les coses».
Rull ha assegurat que s'equivoca si algú creu que els polítics presos per l'1-O es penediran d'haver permès el referèndum del 2017 i ha afegit que no es poden penedir d'un delicte que no han comès. «No som culpables d'haver posat les urnes perquè els ciutadans decideixin lliurement el seu futur», ha insistit.
D'altra banda, Rull ha dit que l'1-O va ser una «onada immensa d'esperança» i ha explicat que recull signatures en favor de JxCat per «fer possible que el 14-F l'independentisme tingui una victòria esclatant». L'exconseller ha posat l'accent en què l'independentisme venç a les urnes i ha destacat que calen instruments «potents» com JxCat per generar «una altra onada d'esperança».
Campo defensa que cal «fer una aposta potent per la reconciliació»
El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha defensat que cal «fer una aposta potent per la reconciliació, el retrobament i la convivència» i que els indults poden ser «una peça més que pot ajudar, o no». «Caldrà veure-ho i estudiar-ho», ha dit. En una entrevista a 'Rac 1' aquest dimecres al matí, Campo s'ha pronunciat en línia amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que dimarts va obrir la porta a la concessió dels indults als presos independentistes.
El ministre de Justícia ha afirmat que s'estan tramitant «en els terminis absolutament normals» i que tramitar-ho és «una obligació legal». Un cop tinguin tots els informes, el ministre de Justícia ho estudiarà cas per cas, ja que l'indult de cada persona «té vida pròpia».
Un cop analitzat, Campo durà una proposta al Consell de Ministres, que serà qui decideixi. Campo ha recordat que els informes «no són vinculants». El ministre ha afirmat que els indults es resoldran el 2021 i fer-ho el primer semestre de l'any «sembla raonable» però ha rebutjat posar terminis més concrets. Tanmateix, ha opinat que és «supercomplicat» que es resolgui abans de les eleccions catalanes del 14 de febrer. «No hi ha possibilitat de fer res bé si no es fa amb la reflexió necessària», ha dit.
Sobre la reforma del delicte de sedició al Codi Penal, el ministre de Justícia ha afirmat que la qüestió «no està en absolut estancada» i s'està fent amb la «discreció» i «assossec» necessaris. Campo ha criticat les «urgències mediàtiques» que introdueixen membres d'Unides Podem, com Jaume Asens.
Campo ha defensat la reforma de la sedició, ja que el delicte està «desfasat», però que cal fer-ho bé. El ministre de Justícia ha dit que la reforma també afectaria el cas de l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont.
Renovació de la monarquia
Campo ha apuntat a la renovació de la monarquia via llei i ha defensat que l'actual monarca està «compromès amb la modernitat». El ministre de Justícia ha reivindicat que cal «defensar la monarquia per defensar la Constitució». Campo ha afirmat que un referèndum sobre la monarquia és «inviable» i ha insistit que si la justícia crida Joan Carles I, tornarà.
El ministre de Justícia ha insistit que el pacte amb el PP per renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) està tancat i només falta «anunciar-lo» i, si no es fa públic, és per la «reticència» dels populars. «Arribarà més d'hora que tard», ja que «no hi ha més opció que la renovació», ha dit.