Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una adolescent ensenyant el seu carnet de conduir.

Els joves de 16 anys podran tenir carnet de conduir a Catalunya

La DGT permetrà que els més joves puguin conduir quadricicles elèctrics

El ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha comunicat una notícia en relació amb els nous carnets de conduir. Aquest dijous, el ministre ha anunciat que els joves de 16 anys comptaran amb un permís de conduir especial per manejar els quadricicles elèctrics que tenen un preu més assequible.

Parlem d'un tipus de vehicles que tenen una autonomia suficient per als desplaçaments interurbans. Per aconseguir aquest nou carnet de conduir, els joves a partir de 16 anys han de passar un examen.

S'ha acabat de posar la mà al canvi manual dels cotxes
Els joves d'entre 16 i 18 anys també podran treure's el carnet de conduir. | Pixabay
 

«D'acord amb allò que està previst a la Directiva Europea de permisos de conduir, regularem un nou permís de conduir B1 a partir dels 16 anys. Serà per a vehicles elèctrics amb velocitat màxima de 90 km/h i un pes màxim de 400 kg», ha exposat Grande-Marlaska.

Els joves de 16 anys podran tenir carnet de conduir

«Ja s'aplica a països com França amb bons resultats i afavorirà la mobilitat dels més joves a l'àmbit rural. Suposa també garantir la igualtat en l'exercici dels drets als nostres joves a l'àmbit rural», ha prosseguit el titular d'Interior.

L'exmagistrat ha fet aquest anunci en el marc de la presentació de la nova Estratègia de Seguretat Viària 2020-2030. El gran objectiu és situar a la meitat els 1755 morts i els 8613 ferits de gravetat en accidents de trànsit del 2019.

Dona agafant un carnet de conduir espanyol.
El nou carnet de conduir serà vàlid des dels 16 anys. | EFE
 

«L'any de punt de partida de l'estudi, ja que el 2020 va arribar la Covid i no ens serveix», va apuntar fa uns dies Pere Navarro, el director de la DGT. Aquest repte de baixar al 50% les víctimes mortals va de la mà del que han fixat les Nacions Unides i la Unió Europea.

Segons Grande-Marlaska, aquesta meta s'ha dissenyat al voltant de quatre períodes bianuals. «Per ser un projecte flexible que permetrà adaptar-se als canvis que hi haurà a la mobilitat segura i sostenible».

Una modificació és que «la UE serà la primera regió del món a ser neutra en CO2 i reduir un 55% les emissions respecte al 1990. Si es compleixen les previsions de la UE, no es podran vendre cotxes dièsel i gasolina a partir de l'1 de gener del 2035».

En què consisteix el pla biennal 2022-2023?

En el marc del pla biennal 2022-2023, Grande-Marlaska va anunciar, a banda del nou permís per punts, una altra sèrie de mesures a implantar.

Per exemple, va parlar dels cursos de mobilitat segura i eficient. «Amb la reforma de la Llei de Trànsit permet recuperar dos punts del carnet per fer aquests cursos».

Part de darrere d'un carnet de conduir
Imatge de la part del darrere d'un carnet de conduir a Espanya. | cedida
 

El ministre va posar damunt la taula també els cursos per als treballadors que facin servir la moto. Per als usuaris de moto, una altra obligatorietat implica fer servir el coixí de seguretat per als exàmens del permís A. «Estem compromesos amb la promoció del coixí de seguretat per als motoristes que facin servir motos d'alta cilindrada».

Airbag de motorista i psicotècnic més dur

Així mateix, el ministre va anunciar què passarà «després del corresponent procés de prospecció del mercat. Ben aviat, licitarem l'adquisició general de coixins de seguretat per als agents de l'agrupació de Trànsit de la Guàrdia Civil».

«Una altra iniciativa serà promoure els exàmens amb canvi automàtic als turismes. Actualment el 98% dels exàmens es fan amb canvi manual. Modificarem el reglament de conductors per potenciar i facilitar l'ús de vehicles amb canvi de marxes automàtics a fi de familiaritzar els nous conductors amb el vehicle elèctric», va dir Grande-Marlaska.

Finalment, s'actualitzarà «el protocol de proves d'aptitud psicofísiques als centres de reconeixement mèdic de conductors, inalterat des de l'any 2007. Quinze anys després com ha passat amb el carnet per punts, creiem que ha transcorregut aquest termini raonable per a aquesta revisió», va afirmar el ministre.