Juan Fueyo, veterà investigador asturià, porta 27 anys vivint als Estats Units al costat de la seva dona i treballant amb ella en el centre oncològic M.Sr. Anderson d e Houston, i buscant un tractament contra el càncer en el cervell.
El científic explica en una entrevista per a 'El País' com la globalització ha modificat les relacions dels virus amb les persones, considera vital que la UE creï un comitè de pandèmies i apunta que el pròxim estiu tornarà la normalitat a les nostres vides: «Espero que a l'agost puguem viatjar, tornar al treball, abraçar als amics i menjar-nos un entrepà de calamars aquí en aquest bar de la plaça Major de Madrid, que sempre està molt ple», opina.
«Coneixem molt poc sobre la naturalesa i el funcionament dels virus»
En el seu últim llibre, 'Viral', confessa que «ens fa falta conèixer molt de sobre els virus. De fet, coneixem molt poc sobre la seva naturalesa i el seu funcionament. No ens hem adonat, per exemple, de quants virus tenim en el nostre cos o de quants virus estan a l'atmosfera o en els animals salvatges de la jungla. La gran majoria d'aquests virus no estan catalogats, no sabem res sobre ells. Aquesta és la foscor de la ignorància a la qual em refereixo. Fins que no controlem tota aquesta informació no podrem atallar les malalties relacionades».
Amigos, comparto la entrevista que le hice al científico y escritor @jfueyomargareto, autor del libro Viral. Es una conversación esperanzadora y angustiante sobre virus, cambio climático y literatura. https://t.co/onAo51zuWg
— Juan Miguel Hernández Bonilla (@juanmiguel94) January 26, 2021
A més, Fueyo explica que «la pandèmia ha posat de manifest la paradoxa del mal que representa la globalització. Ningú va poder predir que a penes un virus apareix s'escampa per tot el planeta. Acceptar i entendre aquesta idea, en principi il·lògica, és necessari per a prevenir les següents pandèmies. Que hi hagi una gallina infectada per un virus a Tailàndia és molt greu per als ciutadans de Madrid. Aquesta és la globalització: en sis hores podem viatjar de Madrid a Nova York, però a aquesta mateixa velocitat es pot transmetre un virus mortal», adverteix l'investigador espanyol.
Per què ha de crear la Unió Europea un comitè de pandèmies?
Malgrat la dura pandèmia que ens està tocant viure, l'investigador asturià considera que «hem tingut sort perquè molta gent passa la malaltia sense problemes i el percentatge de mortalitat és molt baix. Imagina't que la següent pandèmia tingués les propietats de la verola, que s'acarnissava amb els nens, o de la pòlio, que deixava als supervivents amb problemes d'invalidesa. Si et comences a imaginar això pots arribar a la conclusió que hi haurà una apocalipsi i cal anunciar-ho perquè la gent sigui previnguda i prengui les decisions adequades», apunta.
D'altra banda, Fueyo considera de vital importància que la Unió Europea creï «un comitè de pandèmies, regulat per agències internacionals més àmplies com l'OMS. Bill Gates està demanant des de fa temps que es faci el mateix amb les possibles pandèmies que amb els possibles atacs militars. Igual que cal pensar què fer si Corea del Nord amenaça amb una bomba atòmica, caldria pensar què fer si un virus es dispara el Pakistan o a Alemanya. Hem de saber com comportar-nos si apareix un virus nou», assenyala.
«Hem de recuperar la normalitat a l'agost»
Finalment, l'investigador asturià vaticina per als pròxims mesos que «el virus està guanyant una batalla i crec que la cosa anirà a pitjor durant aquestes setmanes que venen. Però estic convençut que quan augmenti el percentatge de gent vacunada la pandèmia disminuirà. Crec que aconseguirem que aquest virus sigui història abans de l'estiu. Hem de recuperar la normalitat a l'agost, i no una nova normalitat sinó la normalitat que ja coneixem, sobretot en la vida social», sentència.