Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Primer pla de Vladímir Putin fent un discurs

L'última jugada de Rússia que pot tenir 'grans' conseqüències per a Espanya

La intenció de Rússia de cobrar en rubles el gas perjudicarà molt Espanya

Es compleix un mes des que Rússia decidís envair Ucraïna. Aquesta acció va tenir una ràpida resposta per part d'Occident, que no va dubtar a imposar-li fortes sancions. Es tractava d'ofegar-los econòmicament perquè cessessin els atacs al poble ucraïnès.

No obstant això, tot feia indicar que Putin no es quedaria de braços plegats i ja ha anunciat quins són els plans més immediats. Es tracta que els territoris hostils hauran de pagar el gas, el petroli i altres mercaderies amb el ruble, la moneda oficial del país.

Entre els països que Rússia considera enemics hi ha aquells que han prestat el seu suport militar i econòmic a Ucraïna. Aquests són els Estats Units o el Regne Unit, a més dels membres de la Unió Europea, on hi ha Espanya.

La mesura també afectarà aquells que depenguin de les importacions de gas i cru rus. Putin comença a jugar la seva partida al terreny diplomàtic, conscient que també té les seves pròpies cartes. Així doncs, queda per saber qui serà el primer a treure la bandera blanca.

Fotomuntatge de vladímir Putin i un edifici bombardejat
Rússia disposada a castigar els països hostils amb el pagament en rubles | Catalunya Diari

Explica que «diversos països occidentals han adoptat en els darrers dies diverses decisions il·legítimes sobre la congelació d'actius russos». Segons la seva opinió, el «col·lectiu occidental ha traçat una línia en la fiabilitat de les seves divises, hi ha acabat amb la confiança».

Tot això arriba després que es produís una fugida massiva d'empreses, sancions a oligarques russos i a entitats financeres. A més, a això se li uneix el veto a les importacions i l'expulsió del sistema SWIFT.

La postura de Rússia tindrà conseqüències importants per a l'economia dels països dependents del gas i el petroli rus. De fet, així mateix ho confirmava l'economista Santiago Niño a la 'Cadena Ser'.

Assegura que «si es porta fins al final, no es podrà pagar. Les conseqüències poden ser tremendes». Però el gran problema resideix en realitat que hi ha molt pocs països que tinguin la moneda russa.

Això dificultarà molt l'operació de compra de cru i de gas. Sobretot perquè els clients principals disposen d'euros o dòlars. «Has d'aconseguir rubles i comprar-ho per pagar», adverteix.

A això se li suma que «el preu del gas als mercats majoristes ha augmentat un 20%». Llavors, l'economista confirma que són «molt pocs» els que tenen aquesta moneda per assumir els pagaments.

Imatge d'un treballador subjectant una mànega d'una benzinera
Rússia incrementarà els costos de la gasolina i el gas | Canva

Aquesta mesura ja la compleix, per exemple, l'agència espacial russa Roscosmos. El seu director general, Dmitri Rogozin, va assenyalar que els futurs contractes només es gestionaran en rubles. El pagament es farà «pel mateix esquema que per a les companyies extractores d'hidrocarburs».

Rússia provocarà un gran dany econòmic a Europa

La mesura de Rússia provocarà un greu mal a certs països com Alemanya. A Berlín creuen que aquesta decisió de pagar en rubles el gas implica «una ruptura del contracte». Cal dir, però, que ells tenen una forta dependència del gas rus, que suposa el 55% de les seves importacions.

En aquests moments intenten buscar alternatives per no dependre tant de Putin, per mitjà de la contractació d'altres proveïdors. En canvi, el cas d'Espanya és molt diferent del país germànic, ja que el principal subministrador de gas és Algèria, que importa el 40%. Així, tan sols un 10% procedeix dels russos.

No és descartable que es torni a produir al país de l'est una situació molt semblant a la de l'any 1998. En aquell moment, tant el Govern com el Banc Central es van veure obligats a anunciar la suspensió de pagaments per 90 dies, ja que eren incapaços de fer front al pagament del deute.

L'economia de Rússia va aconseguir recuperar-se d'aquella crisi gràcies al creixement progressiu dels preus del petroli. Ara, doncs, queda per comprovar quines són les seqüeles que deixa la guerra i el seu enfrontament amb Occident.