Imatge de Santi Mina.

El jugador del Celta, Santi Mina, a presó

L'Audiència Provincial d'Almeria el condemna a quatre anys per un delicte provat d'abús sexual

Santi Mina, jugador del Celta de Vigo, ha estat condemnat a quatre anys de presó per un delicte provat d'abús sexual.

L'Audiència Provincial d'Almeria el condemna per aquest delicte, encara que l'absol dels càrrecs d'agressió sexual. El futbolista haurà de pagar una indemnització de 50.000 euros.

Part de la Fiscalia i de l'acusació particular demanaven una condemna per acusació sexual, però el tribunal considera que no es pot provar. El jugador de futbol s'enfrontava a una pena de vuit anys de presó, que finalment han quedat en quatre. L'altre acusat, David Goldar, ha estat absolt de col·laboració.

El tribunal ha imposat, a més, una ordre d'allunyament de 500 metres durant 12 anys i una mesura cautelar de llibertat vigilada. La defensa ara té la possibilitat de recórrer la sentència, i és molt probable que ho faci. La seva estratègia durant el judici s'ha basat a justificar el consentiment de la víctima.

Els fets

Els fets pels quals ha estat condemnat Santi Mina van tenir lloc la matinada del 16 de juny del 2017, a Mojácar (Almeria). Segons l'escrit de la fiscalia, l'exfutbolista David Goldar havia anat amb una dona a una caravana. El vehicle estava estacionat a les proximitats d'una discoteca.

Imatge de Santi Mina.
El futbolista nega haver abusat sexualment de la jove | Agències

Santi Mina va aprofitar per anar fins a la caravana i participar en un acte sexual amb la noia. Segons la fiscalia, ho va fer «per satisfer la seva gana sexual, malgrat la manifesta voluntat contrària de la víctima». Una versió que la defensa ha negat, explicant que hi va haver consentiment per part de la noia.

La fiscalia diu que l'acusat li va proposar fer alguna cosa a què ella es va negar. Després va sortir de la caravana per tornar a entrar, poc després, i agredir sexualment la noia. El tribunal considera provats els abusos, però en canvi absol Santi Mina del delicte d'agressió sexual que suggeria la fiscalia.

La víctima té estrès posttraumàtic

Després de l'incident, la víctima presentava un quadre d'ansietat i depressió greu, que la va deixar molt afectada a la seva vida quotidiana. La noia patia estrès posttraumàtic crònic, que li ha impedit, entre altres coses, seguir el judici amb normalitat. Per tot això demanaven vuit anys de presó per al futbolista.

També acusaven David Goldar de col·laborar en el delicte d'agressió sexual, però finalment ha estat absolt. L'acusació es basava que «havent pogut evitar l'acció, en cap moment no va fer absolutament res per evitar l'agressió sexual». Això no s'ha pogut demostrar.

El cas va generar una gran polèmica i, sobretot, molta preocupació al voltant del Celta de Vigo. «És un jugador nostre, que té un rendiment magnífic i hem d'estar preocupats», va reconèixer el president del club. Durant tot aquest temps han cregut en la presumpció d'innocència.

La versió de Santi Mina

Al final del judici, la defensa de Santi Mina va intentar desacreditar la versió de la víctima. Van parlar d'ambigüitat i contradicció en el seu testimoni, i van deixar clar que hi va haver consentiment. «Si no n'hi va haver, sens dubte, sense cap dubte, ella no va saber dir-li», va explicar la lletrada.

Imatge de Santi Mina amb la seva parella.
Santi Mina amb la seva xicota Raquel Domínguez | Xarxes socials

La defensa ha apel·lat a l'estil de vida de la noia i a la roba que portava al moment dels fets, «faldilla i roba ajustada». A més, va intentar desmentir la situació psicològica de la víctima al·legant que a l'informe pericial només consta la informació que dona ella. «Part de les dades no són veritat», deia.

Els forenses van considerar que la simptomatologia que presentava la víctima era compatible amb una agressió sexual. Tot i això, després de tot el judici i les proves aportades, l'Audiència Provincial ha absolt l'acusat d'aquest delicte.