Oriol Junqueras, president d'ERC.

Junqueras passa a l'atac i dispara contra JxCat: «Els més purs, però els més febles»

El president d'ERC es converteix en el 'poli dolent' de la campanya dels republicans

Junqueras adopta el paper de 'poli dolent' i el candidat Aragonès, el de 'poli bo': el primer ataca JxCat —i també el PSC— per marcar distàncies i postular-se com a altrenativa de Govern; mentre el segon basa el seu discurs en les propostes i el projecte republicà per a la Generalitat. Aquesta és la conclusió de les poc més de 48 hores de campanya electoral que han transcorregut fins ara, on s'ha vist un Oriol Junqueras molt punyent i passant a l'atac, especialment amb el partit que presideix Carles Puigdemont.

Junqueras ataca JxCat

ERC sembla haver après la lliçó de les eleccions de 2017, quan una campanya molt tèbia respecte JxCat va fer que Puigdemont acabés fent el 'sorpasso' i superant els republicans per sorpresa. Ara, Junqueras vol posicionar ERC com a antagonista de JxCat i, al llarg del cap de setmana, s'ha vantat dels «90 anys d'història i cap cas de corrupció» dels republicans que, segons ell, «fan posar molt nerviosos 'els de sempre'», en referència a JxCat i el PSC, formacions que —elles o les seves predecessores— han mantingut sempre la presidència de la Generalitat.

Respecte a l'estratègia indepdentista d'ERC, basada en «ampliar la base», en contrast amb la DUI i la seva reactivació que propugna Junts per Catalunya, Junqueras ha advertit que «els més purs», en referència a la contundència de Junts, també són «els més dèbils», en un nou atac a la formació puigdemontista.

Borràs acusa ERC i CUP de «no treballar per fer possible» la DUI

La candidata de JxCat al 14-F, Laura Borràs, ha acusat ERC i CUP de «no treballar per fer possible» la DUI. En una conferència telemàtica a Intermèdia Comunicació, Borràs ha carregat aquest dilluns contra republicans i anticapitalistes per posar pals a les rodes a la implementació de la república si l'independentisme supera el 50% de vots als comicis: «Tothom qui digui que ara no és possible decideix que no treballarà per fer-ho possible». La presidenciable de Junts ha defensat que la independència es podrà sostenir amb «unitat i disponibilitat política». A més, ha constatat que a diferència del 2017 ara ja no es confiarà en la negociació amb Madrid: «La fórmula ha de ser aprendre dels errors i, quan estiguem en disposició, fer-ho millor».

Després que Borràs presentés dissabte el «compromís» de Junts per implementar la república si l'independentisme supera el 50% de vots el 14-F, ERC i CUP han preguntat a la candidata com proposa sostenir-la, per evitar que passi com el 2017 —es va declarar la DUI però no es va implementar. Borràs ha criticat que republicans i anticapitalistes es «rendeixin». «Estan dient que no volen fer-ho possible», ha dit. En aquest sentit, la candidata de JxCat ha subratllat que el seu no és pas un «independentisme màgic», sinó «valent i compromès».