Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Oriol Junqueras s'ha compromès a no facilitar un govern d'extrema dreta de cap manera

Junqueras repta els diputats no-independentistes: «A veure com m'aguanten la mirada»

Junqueras, Turull, Romeva, Forn, Rull i Bassa compareixeran dimarts a la cambra catalana

Oriol Junqueras s'ha compromès a no facilitar un govern d'extrema dreta de cap manera
Oriol Junqueras ha reptat els diputats no-independentistes. | CatalunyaDiari.cat

L'ex vicepresident de la Generalitat i líder d'ERC Oriol Junqueras és un dels presos que serà aquest dimarts, 28 de gener, a la comissió d'investigació sobre el 155, al Parlament de Catalunya. Serà la seva primera visita a la cambra catalana des que va ser empresonat, el mes de novembre de 2017. 

Aquest dimarts, doncs, Junqueras es trobarà de cara adversaris polítics del PSC, Ciutadans i el PP per primera vegada des de la convulsa tardor del referèndum de l'1-O.  «A veure com m'aguanten la mirada», els ha reptat Junqueras en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Els exconsellers, amb ganes d'explicar la seva versió sobre l'aplicació de l'article 155

Els exconsellers del Govern convocats dimarts a la comissió del Parlament que investiga l'aplicació de l'article 155 de la Constitució la tardor de 2017 confien poder explicar-hi com aquest precepte constitucional va paralitzar el dia a dia de la Generalitat.  Així ho han revelat a l'emissora pública catalana l'exvicepresident Oriol Junqueras i els exconsellers Jordi Turull, Raül Romeva, Joaquim Forn, Josep Rull i Dolors Bassa, a qui la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima ha permès l'assistència física a la cambra catalana, on van ser citats per explicar-se a la citada comissió.

Tots ells coincideixen a afirmar que el 155 va perjudicar el funcionament de l'administració catalana i dels serveis que presta, i que va suposar un precedent per a qüestions «que ara passen i esgarrifen als demòcrates», segons Turull. Per a Forn, va suposar «un dels episodis més greus de la història de Catalunya» per la suspensió de l'autogovern, mentre que Bassa en destaca que «va endarrerir molts projectes» i va suposar «problemes de pagaments». Romeva, a més, sosté que el seu departament, Afers Exteriors, va ser «una obsessió» del govern espanyol, per la qual cosa «va ser el més afectat i el més desmantellat de tots amb el 155».

Junqueras subratlla que la intervenció de la Generalitat «va suposar que s'aturés de cop» el desplegament de lleis i ajudes que s'havien posat en marxa. Per això, vol aprofitar el seu torn a la comissió del Parlament per «parlar de la repressió de l'Estat i de  totes les vulneracions de drets que han anat fent des d'abans de l'1 d'octubre i fins avui». Així mateix, vol «veure com aguanten la mirada» els representants polítics que han justificat el seu empresonament i condemna. «Saben que han estat còmplices d'aquesta injustícia que és que portem més de dos anys tancats a la presó per uns delictes que no hem comès, per haver fet un referèndum», ha lamentat.

Sobre el fet que se'ls hagi permès anar al Parlament, el líder d'ERC defensa que l'«anomalia» és el seu empresonament. «Sovint ens equivoquem cap on posem la pressió i assenyalem, però no podem perdre de vista que som a la presó perquè l'Estat ha decidit engegar una maquinària de venjança».

També et pot interessar...