Imatge amb diversos bitllets i monedes d'euro

Els espanyols que rebran una ajuda de 1.000 euros per part de les autoritats

La Junta d'Andalusia ha signat un nou pla de suport per a pimes i autònoms

Dilluns passat 16 de novembre, la Junta d'Andalusia, la Confederació d'Empresaris d'Andalusia (CEA), la Federació Nacional d'Organitzacions d'Autònoms (LLIGA) i les Cambres de Comerç d'Andalusia van signar un nou pla de suport a pimes i autònoms. En ell s'inclouen mesures i ajudes per un valor global de 667 milions d'euros, que es duran a terme en dues anualitats: una en 2020 i una altra en 2021.

D'aquests diners, 223 milions seran destinats per a ajudes directes als treballadors per compte propi o autònoms per a «ajudar a sustentar la seva continuïtat» i evitar el «cessament definitiu» dels seus negocis, 350 milions aniran per a avals i 94 milions per a ajudes indirectes. 

El nou pla de suport contempla fins a deu línies de subvencions a través d'ajudes directes, liquiditat i alleujament fiscal, tal com ha informat des del mitjà que ha tingut accés a ell, 'Europa Press'.

Locals d'oci nocturn i infantil

La primera està destinada al pagament de lloguers per a autònoms, per al sector hostaler i de l'oci nocturn i infantil. En el document han establert l'ampliació de la dotació de 9 milions que s'havia acordat el mes de setembre passat a 25,2 milions «per a assumir les obligacions generades per un univers potencial de 16.000 persones».

Encara que per als tres grups es realitzarà en únic pagament, per als dos primers serà de 1.200 euros, mentre que per a l'oci nocturn i infantil serà de 4.000 euros.

Hostaleria i petits comerços

La segona línia s'ha redactat amb l'objectiu de facilitar el manteniment de l'activitat productiva en el comerç, l'hostaleria, els locals de perruqueria, els locals firaires i el transport en taxi a través d'un únic pagament de 1.000 euros als treballadors per compte propi o autònoms d'aquests sectors. Per a això, la dotació ha estat augmentada fins als 80 milions d'euros.

D'altra banda, les pimes de l'hostaleria i el petit comerç també comptaran amb altres dues línies de subvencions de 44,6 milions d'euros, que consistiran en l'aportació de 1.000 euros a les petites empreses amb domicili social a Andalusia i que es dediquen a aquests sectors. 

Aquestes ajudes seran ofertes amb la finalitat que puguin respondre a «la situació de vulnerabilitat sobrevinguda» que ha ocasionat la pandèmia i per a «atenuar» la seva pèrdua d'ingressos.

Les empreses amb menys de 250 treballadors que presentin una caiguda de més del 25% en el primer semestre de l'any respecte al mateix període de 2019 també comptaran amb una subvenció. La línia quatre del nou pla preveu destinar 50 milions d'euros a dotar de liquiditat a les pimes industrials amb ajudes de fins a 300.000 euros a fons perdut.

A més, la línia 5 estén «almenys fins al 31 de març de 2021» l'aplicació de les subvencions de les dues línies de finançament i avals a pimes i autònoms a través de l'entitat financera Garantia i de l'Agència IDEA.

Establiments amb màquines recreatives

La línia 6 està destinada als establiments amb màquines recreatives i en ella s'inclou una bonificació fiscal del 50% de la taxa de joc de l'últim trimestre de 2002. Així com una sol·licitud a través de la Federació Andalusa de Municipis i Províncies (FAMP) perquè els ajuntaments estudiïn la possibilitat d'una reducció de l'Impost de béns d'immobles, de l'impost d'activitats econòmiques i de la taxa d'ocupació de via pública. 

D'altra banda, la següent línia ascendeix el pressupost a 4,8 milions d'euros i destina 19 milions per a impulsar un pla de digitalització en l'hostaleria, el comerç i al turisme per a pimes, autònoms i per a l'economia social. La línia 8 proposa un pla per a rebaixar els lloguers a través de 80 milions d'euros en préstecs avalats per Garantia i vinculada amb l'arrendador per a negociar una rebaixa de la renda d'entre el 20 i el 50% durant almenys sis mesos. 

D'aquesta manera, s'ampliarien les mesures ja existents amb l'objectiu d'incloure un supòsit addicional de «finançament especial per reducció de l'import del lloguer en el sector de l'hostaleria i el comerç» i que permetria «finançar un nombre de mesos que dependria de la rebaixa acordada del lloguer». 

La línia 9 torna a posar en vigor les mitjanes que es van posar en marxa durant l'anterior estat d'alarma per a ajudar a costejar els subministraments bàsics de les empreses per a ajudar als autònoms que han vist afectada la seva facturació per culpa de la crisi sanitària. Per a això, la Junta d'Andalusia plantejarà a la FAMP que proposi als municipis posposar el pagament de les taxes d'aigua i escombraries de l'últim trimestre de 2020 fins a 2022 a través un prorrateig.

Sector cultural i d'espectacles

Finalment, l'última línia del document està destinada a ajudar a les pimes i els autònoms del sector cultural i dels espectacles públics. El govern andalús destinarà una subvenció de quatre milions d'euros a la creació artística, així com una intervenció per part de la Junta per a tendir els «supòsits de tancament d'espais culturals» que derivin de la reducció horària.