Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'una dona sota un fort aiguat a Barcelona

Juny 2020 històric: El més plujós des de fa més de 20 anys a Catalunya

Les dades confirmen que gran part del territori ha batut rècords d'acumulació de pluja des del 1997

Imatge d'una dona sota un fort aiguat a Barcelona
El juny ha estat molt més plujós del normal a gran part de Catalunya amb valors històrics | EFE

Aquest mes de juny  ha destacat pels seus  registres de pluja històrics  en molts observatoris, inclus duplicant i triplicant la seva mitjana anual, sobretot a la meitat nord de Catalunya, segons destaca l'informe mensual del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). El temps s’ha caracteritzat per un bloqueig anticiclònic al nord d'Europa que ha afavorit, durant un mes més d'aquest 2020, el pas de  borrasques i les bosses d'aire fred cap al Mediterrani.

Durant els deu primers dies les pertorbacions van afectar el centre i sud del país, mentre que a partir de llavors i fins al dia de Sant Joan van ser el centre i nord del territori les zones més afectades. Al llarg d’aquest període la temperatura  es va situar per sota la mitjana fruit de la presència de masses d’aire fred  del nord d'Europa. El mes ha acabat amb una massa d’aire càlid que ha provocat un notable augment de la  temperatura  i  tempestes  a zones de muntanya, especialment al Pirineu i Prepirineu.

Molt més plujós del normal

El mes ha estat en general humit  a pràcticament tot Catalunya, i extraordinàriament humit  al prelitoral Central, altiplà Central, Prepirineu central i oriental, plana interior gironina i part central de la Costa Brava. D’altra banda, cal recordar que els mesos d’estiu al Pirineu i Prepirineu és l’època més plujosa de l’any. D’aquesta manera, malgrat que els màxims de pluja  mensual s’han enregistrat en aquestes zones, l’anomalia de precipitació no ha estat tan destacada en comparació amb altres zones del país.

Mapa de pluja acumulada el juny del 2020 a Catalunya
Mapa de registres de pluja d'aquest mes de juny | Meteocat

El mes de juny  ha estat destacat pel nombre de dies de pluja, superior als 20 dies a diversos indrets del Pirineu i Prepirineu, quan el normal en un mes de juny  és de 10-15 en aquest sector. En general ha plogut més de 10 dies a la meitat nord i entre 5 i 10 dies a la meitat sud. Cal remarcar igualment que cada dia ha plogut en un punt o altre de Catalunya, i sovint de forma extensa, excepte els dies 22 i 23. Respecte a la neu, durant la primera quinzena del mes va nevar a l’alta muntanya del Pirineu, amb enfarinades a partir de 2.000m entre els dies 4 i 11 de juny. Les estacions d’alta muntanya van registrar gruixos en general inferiors als 10 cm, però el dia 7 es van mesurar fins a 13 cm a Bonaigua (2.266 m) i 11 cm a Certascan (2.400 m).

Juny amb TºC normals, segons la mitjana 1961-1990

En l'informe que elabora cada mes el  Servei Meteorològic de Catalunya, el mes de juny  es qualifica de normal. Malgrat tot, agafant l'últim període climàtic (1981-2010), ha estat clarament més fred del normal a gran part de Catalunya. Sobretot, a les parts més elevades del Pirineu i Prepirineu, àmplies zones del Priorat i muntanyes de Prades. Les zones on han quedat amb temperatures  més pròximes a la mitjana, han estat el litoral, prelitoral i depressió Central.

En la taula següent, el Servei Meteorològic de Catalunya, mostra les diferències de la temperatura mitjana mensual de juny  respecte de la mitjana climàtica mensual del mes de juny  pel període de referència 1961-1990.

Mapa d'anomalies de temperatura mitjana del juny 2020 a Catalunya
Anomalies de temperatura a Catalunya d'aquest mes de juny | Meteocat