L'exconseller de Cultura Lluís Puig, que va ocupar el càrrec entre juliol i octubre de 2017 durant el Govern de Carles Puigdemont, no serà extradit a Espanya. El Tribunal d'Apel·lació de Bèlgica ha ratificat la decisió de negar a Espanya l'extradició de Puig. La fiscalia encara pot recórrer en una última instància, però sembla que les decisions judicials afavoreixen la posició de Lluís Puig, que amb el dictamen d'aquest dijous, 7 de gener, continua tenint llibertat de moviments i no serà traslladat a Espanya per ser jutjat.
Segons han avançat el mateix Lluís Puig i el seu advocat, aquest tribunal de segona instància ha denegat el recurs de la fiscalia belga contra la negativa de la Cambra del Consell, tribunal de primera instància, a entregar Puig a l'estat espanyol per un delicte de malversació vinculat al cas de l'1-O. «No hi ha extradició», ha dit Puig en una piulada aquest dijous a través del seu compte de Twitter a primera hora de la tarda:
2n tribunal de la 3a euroordre: NO HI HA EXTRADICIÓ!
— Lluís Puig i Gordi (@LluisPuigGordi) January 7, 2021
Justícia europea, @un, @amnesty, Nobels de la Pau, 500 parlamentaris de 30 països diferents,...
Què cal més, Espanya?
Prou persecusió ideològica i prou repressió. La lluita per la llibertat continua arreu
Un últim recurs al Tribunal de Cassació
El cert és que la decisió encara no és en ferm, si bé és complicat que la darrera instància que resta a la Justícia belga contradigui el posicionament del Tribunal d'Apel·lació. Ara, les parts tenen 24 hores per recórrer la decisió al Tribunal de Cassació belga, que examinaria si el procés judicial a Bèlgica ha estat correcte. Aquest últim pas es podria resoldre en qüestió de setmanes o, fins i tot, de dies.
Val a dir que el fet que el Tribunal hagi sentenciat en favor de Lluís Puig és una bona notícia per a l'exconseller, però que hi havia altres opcions que tampoc no eren l'extradició i que haurien estat relativament favorables als seus interessos, allargant el procés. De fet, s'especulava que el tribunal podia fer una pregunta prejudicial abans de dictar sentència al Tribunal de Justícia de la UE o al Tribunal Constitucional belga si tenia algun dubte sobre l'aplicació del dret europeu o belga. Però no ha estat així i ha optat per rebutjar l'extradició de l'exconseller.
Reclamat a Espanya per ser jutjat per malversació
El Tribunal Suprem reclama Lluís Puig per un delicte de malversació vinculat a l'organització del referèndum de l'1-O. És la tercera euroordre que emet pel seu cas que ha arribat al Tribunal d'Apel·lació de Brussel·les després que la fiscalia belga recorregués la decisió de la Cambra del Consell, el tribunal de primera instància, de rebutjar l'euroordre.
El ministeri públic belga, que representa les autoritats espanyoles, discrepava sobre el fet que el tribunal entrés a valorar la competència del Suprem en el cas. L'equip jurídic de Puig defensava la seva innocència i rebat l'euroordre del Suprem, a qui no considera competent en el cas en qüestió.