El president d'ERC, Oriol Junqueras, en un Consell Executiu quan era vicepresident del Govern.

Rebutjat el recurs de Junqueras per recuperar el seu escó al Parlament Europeu

La decisió del TGUE es pot recórrer al TJUE en última instància

ACTUALITZACIÓ 15/12/2020 21:30 HORES

El líder d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, recorrerà al Tribunal de Justícia de la Unió Europea el rebuig inicial al recurs contra la decisió de l'Eurocambra de declarar vacant el seu escó. Després que el Tribunal General de la UE, primera instància a Luxemburg, hagi desestimat la queixa de Junqueras contra el Parlament Europeu, des d'ERC avancen que ho impugnaran en última instància.

«El TGUE ha perdut una oportunitat d'ajustar el Dret de la Unió a les exigències dels Drets Fonamentals», lamenten a ERC. Així, esperen que el TJUE sigui «més receptiu» amb el seu cas.

Amb tot, els republicans asseguren que «tot depèn de la decisió última del Tribunal Constitucional i del Tribunal Europeu de Drets humans» quan els hi arribi el cas. A part dels litigis a Luxemburg, el líder d'ERC està pendent del recurs de súplica davant del Tribunal Suprem per treure-li el mandat com a eurodiputat.

La justícia europea rebutja el recurs d'Oriol Junqueras sobre el seu escó a l'Eurocambra

El Tribunal General de la UE ha rebutjat admetre el recurs d'Oriol Junqueras contra la decisió del Parlament Europeu de declarar vacant el seu escó. El tribunal de primera instància a Luxemburg ha conclòs que l'Eurocambra no té cap competència per controlar la decisió de les autoritats espanyoles sobre l'anul·lació del mandat del líder d'ERC com a eurodiputat.

«No va fer més que transmetre a la institució informació sobre una situació jurídica preexistent, derivada exclusivament de les decisions de les autoritats espanyoles», diu, pel que ha declarat «inadmissible» el recurs interposat per l'exvicepresident de la Generalitat i líder d'ERC, formació que al gener anunciava les mesures legals que prendria al respecte.

La decisió del TGUE es pot recórrer al TJUE

A més, el TGUE diu que la cambra europea tampoc es podia oposar a la decisió del Tribunal Suprem, que va suspendre el mandat de Junqueras per la condemna en el cas de l'1-O, malgrat que el Tribunal de Justícia de la UE li va reconèixer la immunitat ara fa un any. Per tant, el TGUE considera que la decisió de l'Eurocambra no pot ser objecte d'un recurs d'anul·lació.

EL TGUE recorda que la verificació del compliment de les sentències de Luxemburg correspon als tribunals dels estats membre i, en última instància, al mateix TJUE. La decisió d'aquest dimarts del TGUE encara es pot recórrer davant del TJUE en última instància.


Abans, la Justícia europea havia desestimat fins a dues ocasions les mesures cautelars que havia sol·licitat el líder independentista català en el marc d'aquest procediment. Primer, mitjançant un acte dictat al març d'enguany pel vicepresident del Tribunal General, i després, a l'octubre, a través d'un acte per la vicepresidenta del Tribunal de Justícia de la UE, la instància superior.


Oriol Junqueras, condemnat a 13 anys de presó per sedició i malversació en el marc del judici del procés, reclamava que es declarés la suspensió de la decisió del Parlament de fer constatar la vacant del seu escó. L'Eurocambra va prendre nota al gener de l'elecció de Junqueras com a europarlamentari amb efectes des del 2 de juliol de l'any anterior, però va fer constar la vacant del seu escó amb efectes des del 3 de gener de 2020.


Aquesta decisió es va adoptar després que la Junta Electoral Central (JEC) declarés la inelegibilitat de Junqueras per haver estat condemnat a una pena privativa de llibertat i que el Tribunal Suprem acordés el mes de gener passat que el líder d'ERC no podia desplaçar-se al Parlament Europeu a jurar el seu càrrec ni tramitar el suplicatori de suspensió de la immunitat parlamentària davant d'aquest.

La negativa a Junqueras s'ha donat a conèixer la tarda d'aquest dimarts, 15 de desembre, poc abans que Ignacio Garriga, candidat a la presidència de la Generalitat per VOX, dediqués unes paraules al líder d'ERC, assegurant que hauria de demanar perdó als ciutadans.