El brot de Covid-19 a la residència l'Onada Can Jorba de Santpedor, al Bages, ja afecta 65 dels 78 residents que té el centre. Per tant, un 82% dels usuaris de la residència estan contagiats. D'aquests, 15 presenten símptomes, mentre que la resta són asimptomàtics.
Tots els residents es troben aïllats, segons informa el mateix centre en un comunicat aquest dimarts, 15 de desembre. Davant la notícia d'aquest augment de contagis, la direcció assegura que els nous positius es van produir mentre no es tenia coneixement del brot. De moment, no s'ha registrat cap defunció per coronavirus a la residència en qüestió. Caldrà esperar per veure com evoluciona.
El preocupant brot de Tremp: 55 morts i una investigació en curs
On sí hi ha hagut defuncions per coronavirus és a la residència Fiella de Tremps, al Pallars Jussà, la més afectada de tot Catalunya. Segons dades de Salut, el brot afecta aquest dilluns 39 treballadors i 26 residents positius, ja que 55 residents més ja han acabat l'aïllament i es considera que han superat la Covid-19 després de passar la quarantena.
Però la polèmica al voltant del brot continua molt viva. El Departament va intervenir el centre el passat 28 de novembre després de detectar una «situació descontrolada», acusació que el patronat de la residència va negar el cap de setmana passat a través d'un comunicat. A més, diverses veus han acusat Salut de tardar massa dies a actuar a la residència.
En aquest sentit, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha negat aquest dimarts cap retard en la intervenció a la residència Fiella de Tremp i ha recordat que el 20 de novembre es fa un primer cribratge als usuaris de tot el centre, després de detectar una treballadora positiva el dia abans. «Va estar intervinguda des del primer dia, fent una cerca activa de casos i actuant», ha insistit.
De moment, la Fiscalia insisteix a demanar documentació al Departament de Salut per comprovar si es van complir els protocols davant el brot de coronavirus. La setmana passada van fer la petició als tècnics d'Inspecció del Departament, però no han obtingut resposta. És per això que el ministeri públic ha tornat a demanar la informació aquest dilluns, directament a la responsable dels Serveis Territorials de Salut a Lleida, Divina Farreny.
Per ara no consta que cap família hagi denunciat els fets ni als Mossos d'Esquadra ni judicialment. Però el brot de Tremp continua preocupant i ocupant portades a Catalunya. Aquest dimarts tornaven a saltar les alarmes en conèixer un nou detall: una trucada a una família per informar de la millora del seu familiar, que ja havia mort de Covid.
Per detalls com aquest i per les xifres que s'hi donen, el centre de gent gran continua al focus dels mitjans. Per la seva banda, Vergés espera que al llarg d'aquesta setmana es puguin recopilar totes les dades per fer-los-hi arribar i col·laborar així en qualsevol requeriment judicial.
Les dades no són positives
El brot de Santpedor i el de Tremp, per desgràcia, no són els únics a Catalunya. Aquest dimarts s'ha detectat un brot a l'Hospital de Santa Maria de Lleida, un altre a l'Acadèmia Militar de Talarn amb 26 alumnes contagiats, s'ha informat a més d'un brot a Torredembarra per un enterrament clandestí i s'ha donat a conèixer un brot «descontrolat» a Linyola (Pla d'Urgell) amb més de 60 positius i 120 persones aïllades.
Tals brots se sumen a altres contra els quals ja lluiten diferents centres de Catalunya. I és que les dades no acaben de ser positives, o almenys no tant com s'esperava. De fet, el Govern català no descarta canvis en el pla de Nadal i les restriccions si les dades de Covid empitjoren.