Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Obres d'emergència al port de l'Ampolla

Ports de la Generalitat: Mitigació i adaptació al canvi climàtic

El Govern potència la mitigació i l'adaptació al canvi climàtic en els ports catalans

Obres d'emergència al port de l'Ampolla
Obres d'emergència al port de l'Ampolla | Ports de la Generalitat

El compromís de l'empresa pública Ports de la Generalitat  per adaptar les infraestructures al  canvi climàtic s'està visualitzant en les obres d'emergència que s'executen en els dics d'abric.

L'objectiu està centrat a pal·liar els efectes causats per la borrasca Glòria, per exemple, als ports L'Ametlla de Mar i L'Ampolla, molt afectats pel temporal, i on es fa un pas més i per adaptar-se al canvi climàtic amb el reforç dels espaldons amb botaoles.

També s'ha realitzat un increment de l'escullera en el perfil de la infraestructura i en l'obra submergida. En aquesta iniciativa també se sumen el port d'Arenys de Mar i el de Blanes.

«Invertirem 13 milions d'euros en la reparació dels danys estructurals causats per la borrasca Glòria, però realitzem un pas més i adaptem les infraestructures a l'efecte del canvi climàtic» comenta el director general de Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez, sobre les obres d'emergència.

Així mateix, el compromís també se centra en mesures concretes, com per exemple, la instrumentalització dels ports amb sensors per a captar dades climatològiques i meteorològiques, que s'utilitzen per a buscar millors solucions amb la finalitat de reforçar les infraestructures portuàries.

A més a més, s'està treballant per a instal·lar estacions meteorològiques en les balises de les bocanes dels ports. D'aquesta manera, es disposarà de dades a temps real amb un sistema de modernització d'ajudes a la navegació AIS — Sistema d'Identificació Automàtica —.

L'Administració Portuària continua la seva política ambiental i de qualitat

Punt de recàrrega amb una furgoneta - Port de Sant Carles de la Ràpita
Punt de recàrrega amb una furgoneta - Port de Sant Carles de la Ràpita | Ports de la Generalitat

Com a part de les accions de la lluita contra el canvi climàtic, s'han impulsat mesures en els ports per a guanyar en eficiència energètica, mobilitat sostenible, tractament de  residus i adaptant les infraestructures portuàries a la nova climatologia i meteorologia que cada vegada és més canviant i severa.

Enguany, l'empresa pública ha dotat 14 ports catalans de nord a sud del litoral amb punts de recàrrega de vehicles elèctrics.

Joan Pere Gómez, comenta sobre aquests equipaments: «Destinem 211.000 euros a la dotació de 14 punts de recàrrega de vehicles elèctrics per a contribuir a la transformació del model sostenibilitat de nord a sud del litoral català».

Aquests equipaments s'han situat en vies públiques o llocs accessibles amb accés garantit permanentment per als usuaris de qualsevol mena de vehicle elèctric estàndard. Els punts de recàrrega s'activen mitjançant un telèfon mòbil intel·ligent.

En aquesta línia de treball, l'empresa ha dotat els ports catalans d'un parc de mòbil sostenible amb vehicles elèctrics. En total s'han subministrat 12 motocicletes elèctriques i 18 vehicles, híbrids i elèctrics per als desplaçaments del personal en les  instal·lacions portuàries. També s'han equipat alguns ports amb escombradores industrials elèctriques.

Moto elèctrica del port de Vilanova i la Geltrú
Moto elèctrica del port de Vilanova i la Geltrú | Ports de la Generalitat

751 plaques fotovoltaiques instal·lades

També s'està treballant per a millorar l'eficiència energètica amb mesures com la renovació de l'enllumenat públic amb tecnologia LED en tots els recintes portuaris. Aquest és un sistema que estalvia  recursos energètics, minimitza la contaminació lumínica i incrementa la  vida útil dels equips.

Així mateix, els pantalans pesquers i nàutics s'estan dotant de torretes de subministrament d'electricitat amb un sistema de tele gestió per a impulsar un consum energètic més eficient  i responsable.

En l'apartat de les  energies renovables, s'han instal·lat plaques fotovoltaiques en les cobertes de cinc llotges de peix amb l'objectiu que les confraries de pescadors generin electricitat per a l'autoconsum de les instal·lacions pesqueres.

En total s'han col·locat  751 mòduls fotovoltaics i generen una reducció de consum energètic i una reducció en la factura de la llum de les confraries de pescadors que oscil·la depenent de la llotja entre 300 i 1.800 euros al mes.

«És un win-win perquè guanyen els pescadors i gana el medi ambient», conclou Joan Pere Gómez sobre les reduccions.

Joan Pere Gómez amb les plaques solars de la llotja de Sant Carles de la Ràpita
Joan Pere Gómez amb les plaques solars de la llotja de Sant Carles de la Ràpita | Ports de la Generalitat