El ministre Salvador Illa col·locant-se la mascareta amb les banderes de la Unió Europea i Espanya darrere

Un 11,6 % dels catalans ha generat anticossos de coronavirus

El ministeri de Sanitat confirma que gairebé un 10% de la població espanyola ha passat la Covid-19

Un 9,9% de la població espanyola ha passat la COVID-19 i ha desenvolupat anticossos, la qual cosa suposa un total de 4,7 milions de persones, segons la quarta ronda de l'Estudi Nacional de Seroprevalença ENA-COVID', presentat aquest dimarts pel Ministeri Sanitat, que ha elaborat al costat de l'Institut de Salut Carlos III (ISCIII), l'Institut Nacional d'Estadística (INE) i en col·laboració amb les comunitats autònomes.

L'11,6 % dels catalans ha generat anticossos de la Covid-19

En clau catalana. l'11,6 % dels catalans ha generat anticossos del coronavirus, segons la quarta onada de l'estudi de seroprevalença. L'estudi revela que el 12,4 % de la població de la demarcació de Barcelona, l'11,4% de la de Girona, el 12,2 % de la de Lleida i el 5,6 % de la de Tarragona tenen anticossos del coronavirus.

La prevalença actual a Catalunya, sense tenir en compte els estudis anteriors, és del 9,2%. El 9,8 % de la població de la demarcació de Barcelona, el 8,7 % de la de Girona, el 10,4 % de la de Lleida i el 4,4 % de la de Tarragona tenen anticossos del coronavirus, si només es tenen en compte els resultats de la quarta onada realitzada la segona quinzena de novembre.

Està prevista una cinquena i sisena ronda d'estudi

La tercera onada de l'estudi, realitzada fins al mes de juliol, va concloure que el 5,2% dels espanyols tenia anticossos contra la Covid-19, és a dir, poc més de 2 milions de persones. Els resultats donats a conèixer avui, per tant, indiquen que entre juliol i novembre s'han infectat aproximadament el mateix nombre de persones a Espanya que en la primera onada de la pandèmia.
 

El nombre de participants en aquesta quarta ronda ha estat de 51.409 persones, el 53% dels quals van ser contactats. Aquesta xifra és «una mica inferior» a la de les tres primeres rondes, però «continua sent excel·lent i més que suficient per a la representativitat de l'estudi», ha defensat el secretari general de Salut Digital, Informació i Innovació del SNS del Ministeri de Sanitat, Alfredo González, qui ha defensat que, en qualsevol cas, són «molt superiors» als d'estudis similars en el nostre entorn.


En aquesta quarta ronda, el treball de camp de l'estudi s'ha realitzat entre el 16 i 29 de novembre, amb la participació de més de 1.500 centres de salut i 4.000 professionals sanitaris. Els resultats publicats avui se cenyeixen als resultats dels tests ràpids d'anticossos, mentre que «en les pròximes setmanes» es presentaran «anàlisis més detallades» de les proves realitzades per PCR. Està prevista una cinquena i una sisena ronda de l'estudi per a gener i abril de 2021.

Catalunya ha fet gairebé 3,8 milions de proves diagnòstiques de Covid-19

Catalunya ha fet 3.786.139 proves diagnòstiques de la Covid-19 fins al 10 de desembre, sumant PCR i tests d'antigen, segons ha informat el Ministeri de Sanitat aquest dilluns. És la més xifra alta dels diversos territoris de l'Estat. La segueix Madrid amb 3.464.695, i Andalusia amb 2.405.159. També superen el milió de proves PCR des de l'inici de la pandèmia el País Valencià, el País Basc i Castella i Lleó.

En total, al conjunt de l'Estat se n'han fet 19.896.100. Del 4 al 10 de desembre on s'han fet més PCR és a Catalunya, amb 187.578 de les quals 99.130 van ser PCR i 88.448 proves ràpides d'antígens. Al conjunt de l'Estat, l'última setmana s'han fet 732.745 proves, 453.951 PCR i 278.794 d'antígens.