Carles Puigdemont fent un discurs durant un acte de celebració de la Diada a Bèlgica

Sorpresa al Consell per la República: El nou 'fitxatge' que ha fet Puigdemont

Hi ha tres noves incorporacions en nom de Solidaritat Catalana, Moviment d'Esquerres i Independentistes d'Esquerres

Carles Puigdemont ha fet moviments al Consell per la República a pocs dies que se celebri la reunió fundacional de l'Assemblea de Representants d'aquest òrgan creat pel mateix expresident de la Generalitat i la resta d'exconsellers del seu entorn que són a Bèlgica des de la tardor de 2017. En un comunicat fet públic aquest dilluns al vespre, Puigdemont confirmava que el pallasso, excandidat a les primàries de JxCat i exregidor d'ERC a Sant Joan de Vilatorrada, Jordi Pessarrodona, era nou membre del consell de govern 'ampliat' del Consell de la República.

Moviments al Consell per la República: s'incorporen nous partits extraparlamentaris

Pessarrodona, que ha adquirit certa coneixença a causa del seu activisme, representarà 'Independentistes d'Esquerra', un corrent d'ERC escindit i ara integrat a JxCat, del qual tamé forma part, per exemple, l'alcalde de Montblanc i exdiputat dels republicans, Josep Andreu. A l'òrgan també s'hi han sumat un representant de Solidaritat Catalana i un altre de Moviment d'Esquerres. En nom d'aquests partits sense representació parlamentària, Enric Folch i Josep Serra passen a formar part del consell de govern ampliat de la plataforma independentista presidida per l'expresident Carles Puigdemont.

D'altra banda, Puigdemont ha decidit cessar Toni Morral i Lluís Guinó de Junts per Catalunya, i Marta Sibina de Som Alternativa com a membres del consell de govern de l'entitat. Fonts del CpR asseguren que aquests cessaments s'han fet, sobretot, per evitar una «sobrerepresentació» de Junts a la plataforma. Pel que fa al cessament de Sibina, no se n'han donat explicacions —tampoc no ho ha fet ella mateixa malgrat que alguns usuaris li han preguntat a les xarxes socials.

Amb aquests moviments, es dona entrada al Consell per la República a representants minoritaris de l'independentisme. En paral·lel, la CUP segueix sense tenir cap representant al Consell de Govern —només Poble Lliure, una de les formacions que integren els cupaires— i ERC hi manté només Isaac Peraire després de la sortida de la diputada Rut Ribas. Malgrat els canvis, doncs, la representació en l'òrgan segueix distant de ser un reflex de la correlació de forces de l'independentisme.

Canvis importants a l'acte de dissabte

En paral·lel a les novetats, finalment el Consell per la República haurà d'esperar per reunir de manera presencial la seva assemblea de representants. La fundació de l'òrgan havia de ser dissabte a la localitat nord-catalana d'Argelers, però les restriccions anticovid han fet que, finalment, l'acte es faci de manera telemàtica des de Catalunya i Bèlgica. Encara està per veure quin tipus de representació hi envia ERC, en un compromís davant de la convocatòria formulada per Carles Puigdemont, tal com ja va explicar ara fa uns dies Catalunya Diari.