Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El polític i eurodiputat Carles Puigdemont, durant la presentació del seu llibre 'M'explico'

ERC, entre l'espasa i la paret per la darrera 'jugada' de Carles Puigdemont

Els republicans hauran de decidir si hi envien els seus diputats o si deixen plantat l'expresident de la Generalitat
El polític i eurodiputat Carles Puigdemont, durant la presentació del seu llibre 'M'explico'
La 'jugada' de Carles Puigdemont deixa ERC en una posició compromesa. | Catalunya Diari

El Consell per la República anunciava aquest dimarts que convoca per al proper dissabte, 19 de desembre, l'assemblea fundacional de representants a Argelers, a la Catalunya Nord. D'acord amb l'ordre del dia previst, l'assemblea de representants a més d'elegir la seva Mesa, ratificarà l'expresident de la Generalitat i líder de JxCatCarles Puigdemont com a president del Consell de la República, debatrà l'acció política del Consell i del seu pla de govern i també votarà el reglament del Consell.

També es debatrà i votarà el règim electoral que ha de servir per elegir la futura Assemblea de Representants ordinària que ha de ser l'òrgan de representació general i de decisió superior del Consell per la República.

Una convocatòria que posa ERC en un compromís

A la cita hi han estat convocats els diputats dels grups parlamentaris que van subscriure l'acord d'investidura que donar pas a l'actual Govern i a la creació del Consell per la República, és a dir, JxCat, ERC i la CUP. La convocatòria posa sota el focus la decisió que prengui ERC, ja que facin el pas que facin, l'actuació dels republicans podria causar polèmica.

D'una banda, si accepten acudir a la cita d'Argelers, es trobaran immersos en una reunió que reforçarà la confrontació amb l'Estat amb la fundació d'un nou òrgan del Consell per la República —estratègia de la qual els republicans s'han desmarcat des de 2017— i en què Carles Puigdemont, líder de JxCat i principal adversari electoral d'ERC, s'endurà tot el protagonisme a menys de dos mesos per als comicis.

D'altra banda, si ERC rebutja assistir a l'assemblea fundacional d'Argelers, el Consell per la República quedaria tocat de mort —perdria l'element clau de 'transversalitat' que el diferencia de JxCat— i això podria endegar una nova onada de tensions a l'independentisme i d'atacs a ERC pel seu canvi d'estratègia respecte el procés independentista i la relació a curt termini de Catalunya amb l'Estat espanyol, una polèmica que els pot danyar a tan poques setmanes dels comicis. Així doncs, faci el que faci ERC, els republicans podrien sortir perjudicats d'aquesta jugada de Carles Puigdemont que els situa en una posició de compromís i els aboca al desgast de cara al 14-F.