La consellera de Salut, Alba Vergés, amb armilla de color groc i casc al cap

Salut tarda 9 dies a actuar a la residència de Tremp tot i el «descontrol» del brot

S'ha obert un expedient sancionador que haurà de determinar si l'equip directiu pot seguir al centre més endavant

Salut ha reconegut que quan va entrar a la residència Fiella de Tremp es va trobar una «situació descontrolada» i «clínicament molt complicada». El primer positiu es va detectar el 19 de novembre i en la primera visita a la residència el dia 21 de novembre el Departament va donar indicacions de com treballar donat que va detectar un ús incorrecte dels EPIs, mala sectorització dels pacients, un no tractament dels residus o mal maneig de la roba. 

Tot i no constatar millores en aquest sentit el dia 23, es va esperar fins al dia 28 a la intervenció del centre. Salut ha dit que el dia 30 va iniciar un expedient sancionador per determinar si l'equip de gestió de la residència podrà seguir al capdavant del centre.

El Govern va detectar «irregularitats» en els protocols Covid-19

L'expedient a la Fundació Fiella està motivat per informes dels dies 25, 27 i 28 de novembre que Salut Pública va redactar. Es van detectar «irregularitats» en els protocols covid-19 i «moltes mancances» en la gestió de la informació, segons la gerent de la Regió Sanitària Lleida i la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran, Divina Farreny. Ara, s'haurà d'avaluar la tasca de la direcció del centre i veure quines accions se'n deriva.

Farreny també ha parlat de «mancances de registres d'informació» quan Salut es va fer càrrec de la residència. Pel que fa a la intervenció del centre es va fer després de comprovar que «el personal no integra les mesures contra la covid-19 de manera correcta» tot i haver rebut indicacions des del primer dia. Farreny també ha parlat de personal «poc qualificat».

Salut va optar per «donar un marge» als treballadors per incorporar les mesures i en veure que «no les integraven», el dia 28 es va fer efectiva la intervenció de la residència.

La situació del centre és de 78 residents positius, 13 hospitalitzats per covid-19, 42 persones mortes per la covid-19 i 3 per altres patologies.

Estan en contacte continu amb professionals de l'Arnau de Vilanova

Tant la gerent de la Regió Sanitària Lleida i la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran, Divina Farreny com el Director Assistencial de l'Hospital Comarcal del Pallars, Eduard Sanjurjo, han defensat que d'ençà que es va intervenir la residència la informació a les famílies s'ha donat en tot moment, havent fet unes 140 videotrucades i unes 250 trucades mèdiques.

Sanjurjo ha explicat que amb un equip de treballadors socials i psicòlegs s'ha fet acompanyaments tant a familiars com a residents en el moment del final de la vida dels pacients.

El doctor Sanjurjo ha dit que estan en contacte en tot moment amb els professionals de l'Arnau de Vilanova de Lleida i no s'ha fet cap trasllat de pacients a aquest centre. Ara, a l'Hospital Comarcal del Pallars n'hi ha 13 d'ingressats.

La prioritat va ser «garantir l'assistència correcta»

«Garantir l'assistència correcta tant a l'Hospital com a la residència» va ser la prioritat en tot moment del doctor Sanjurjo, qui ha explicat que a partir del dia 29 la residència Fiella va passar a funcionar com si fos un hospital amb tres equips amb metges, infermeria i treballadors assistencials. Es posa en funcionament un equip fix d'oxigen i les analítiques urgents i les radiografies es fan al mateix centre.

Pel que fa al personal, avui dia, «la ràtio de personal està garantida i és l'adequada» segons el doctor Sanjurjo. Alguns professionals que havien donat positiu ja s'han pogut reincorporar i també s'ha contractat personal.

Quatre dels pacients de l'Hospital estan en estat greu, però evolucionen de forma correcta, els 40 malalts amb símptomes de la covid-10 tenen una evolució bona i 50 residents són asimptomàtics.