La justícia es pronuncia respecte a les restriccions que vol aplicar el Govern

Podrà tirar endavant la proposta de l'executiu català per prohibir les trobades de més de 6 persones i limitar l'aforament en cerimònies religioses

Llum verda a les restriccions que vol aplicar el Govern de la Generalitat a partir del diumenge, dia 9 de maig. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha donat el vistiplau a l'executiu català per tal de prohibir les trobades socials de més de 6 persones, així com la limitació del 50% en l'aforament d'esdeveniments i cerimònies religioses. Aquestes mesures, doncs, entraran en vigor aquest diumenge, que serà el primer dia en què ja no hi haurà l'estat d'alarma.

El TJSC avala les restriccions proposades pel Govern de la Generalitat després d'analitzar els informes sanitaris i també l'informe favorable que va emetre ahir mateix la fiscalia. El tribunal argumenta que «la lleu repercussó que aquestes mesures puguin tenir en el dret fonamental de reunió i en la llibertat religiosa, permeten atorgar-li l'empara que brinda l'habilitació genèrica que conté l'últim incís de l'article 3 de la Llei Orgànica 3/1986, de 14 d'abril, de mesures especials en matèria de salut pública». Tot i això, recorda que l'aval «potser no hauria estat possible si estiguéssim tractant de mesures restrictives de major substància».

Aquestes són les dues principals mesures que plantejava el Govern i que necessitaven el permís judicial del Tribunal Superior de Justícia perquè afecten els drets fonamentals dels ciutadans. A més, el tribunal també ratifica la prohibició de consumir en grup aliments o begudes al carrer fora de bars o restaurants. Pel que fa als actes i cerimònies civils, es fixa un màxim de 500 persones, o bé un miler si hi ha bona ventilació o l'esdeveniment es produeix a l'aire lliure. La resolució conté un vot particular signat per dos magistrats, però és concorrent amb la línia principal del tribunal.

Aquest mateix divendres, la consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, i el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, compareixeran en roda de premsa per anunciar quines seran les mesures que s'aplicaran a Catalunya quan s'acabi l'estat d'alarma, aquest diumenge dia 9 de maig. Més enllà del final de l'estat d'alarma, dels confinaments i del toc de queda nocturn, seguiran vigents la limitació de trobades a un màxim de 6 persones i també de les trobades de caràcter religiós. Alguns establiments, com els comerços o els bars i restaurants, seguiran amb limitacions horàries, tot i que més relaxades respecte a les que han tingut en els darrers mesos.


Comentaris

envia el comentari