No piquis: L'esfafa a través de Bizum que té preocupada la policia

Els estafadors es fan passar per possibles compradors o operaris de companyies telefòniques

L’aplicació de Bizum s’ha fet pràcticament indispensable a la vida de milers de persones, superant els 14 milions d’usuaris al món. El seu atractiu és senzill: enviar i rebre diners de manera pràctica, ràpida i sense haver de compartir comptes bancaris, ja que només fa falta un número de telèfon.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Precisament per tenir tants avantatges i ser l’eina escollida per milions de persones, Bizum s’ha convertit en una diana per a les estafes. Actualment s’estan multiplicant les denúncies contra els estafadors que utilitzen aquesta aplicació per obtenir diners i desaparèixer sense donar pistes. Però, com podem evitar una estafa a través de Bizum? Quin és el modus operandi dels estafadors?

Les tècniques d’estafa més utilitzades

La Direcció Superior de la Rioja ha denunciat aquesta mateixa setmana una modalitat que s’està popularitzant per estafar les persones. En aquesta ocasió, una persona farà veure que vol comprar algun objecte o propietat –en la majoria de casos un vehicle- i es posarà en contacte amb el venedor. Així, li ofereix pagar 400 euros en concepte de reserva, i assegura que el pagament es farà a través de Bizum.

Quan la persona accepta aquest tracte, l’estafador utilitza una de les opcions de Bizum per les quals pots sol·licitar diners a l’altra persona. Així, si el venedor accepta aquesta operació, seria ell mateix qui enviaria 400 euros a l’estafador. Després d’aquest error, el presumpte ‘comprador’ desapareix i no es pot tornar a tenir contacte amb ell, fet que fa que obtingui diners de manera ràpida i senzilla.

Una altra tècnica molt utilitzada és la de fer-se passar per una companyia telefònica, les quals solen trucar els seus clients per oferir noves promocions i ofertes. Si accepten alguna d’aquestes ofertes, les víctimes han de compartir les seves targetes o comptes bancaris. És en aquest moment quan els estafadors associen aquestes targetes a l’aplicació de Bizum, i la víctima creu que està proporcionant un codi PIN per facilitar l’operació. En aquest moment, i quan l’estafador ja ha aconseguit el número de la targeta o compte i un PIN de quatre lletres, les transaccions poden començar a realitzar-se.

Les recomanacions a l’hora de denunciar aquests fets és, sobretot, apropar-se a la comissaria més propera per denunciar l’estafa i advertir sobre el seu modus operandi. D’igual manera, si l’estafador ha fet que et descarreguis una aplicació o programa, és millor que el desinstal·lis per evitar noves transaccions no justificades. Així, també es recomana vigilar regularment les pàgines d’internet per si apareix informació sobre el nostre compte bancari o altres dades compartides sense consentiment.


Comentaris

envia el comentari