El Govern explica quan duraran les restriccions una vegada finalitzi l'estat d'alarma

La consellera de Salut, Alba Vergés, defensa que encara s'apliquin mesures per frenar l'avenç del virus

Aquest diumenge serà el primer dia sense estat d'alarma. Tan bon punt caigui el decret excepcional del govern espanyol, seran les comunitats autònomes les qui gestionin les restriccions sense el paraigua de l'estat d'alarma, havent de necessitar l'aval del Tribunal Superior de Justícia en els casos que aquestes mesures afectin els drets fonamentals dels ciutadans.

En el cas de Catalunya, la consellera de Salut, Alba Vergés, i el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, anunciaran aquest divendres el paquet de restriccions que s'aplicaran al territori català a partir de diumenge. Per ara, sabem que cauran els confinaments i el toc de queda, mentre que es mantindrà -si el TSJC dona el vistiplau- la prohibició de reunir-se més de sis persones o la limitació d'aforament en actes religiosos. A la vegada, es permetrà als bars i restaurants obrir fins a les 23.00 hores i també podria ampliar-se l'horari d'obertura dels comerços.

A bé, fins quan duraran aquestes mesures? Doncs si no hi ha canvis, la previsió del Govern és mantenir-les almenys 15 dies i revisar-les quan s'exhaureixi aquest termini. Així ho ha explicat Alba Vergés en una entrevista aquest divendres a Catalunya Ràdio. La responsable del Departament de Salut ha defensat les restriccions i l'estratègia de l'executiu català d'obrir progressivament l'activitat. «Això garantirà passos ferms i no anar enrere», ha assegurat. Per Vergés, l'obertura que es farà diumenge és «prou gran» com per no afegir altres eliminacions com la limitació de les trobades o els aforaments en esdeveniments culturals.

No tanca la porta a aplicar més restriccions

La consellera de Salut ha volgut remarcar que l'avenç de la vacunació s'està notant ja en la incidència de la pandèmia i, per aquest motiu, s'ha optat per no demanar un allargament del toc de queda. Tot i això, ha volgut incidir una vegada més en l'aposta de no aixecar totes les mesures de cop. I és que, segons Vergés, «no es pot descartar mai res», quan ha estat preguntada sobre un possible retorn dels confinaments nocturns. 

En tot cas, el Govern està a l'espera de la deliberació del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) sobre les noves mesures. Vergés confia que els hi donin la raó, també pel que fa a la limitació de les trobades socials a sis persones perquè «encara hi ha necessitat de pausar l'activitat i les interaccions socials». De moment, la fiscalia s'ha mostrat conforme amb les peticions de l'executiu català.

L'oci nocturn, per quan?

Malgrat l'optimisme generalitzat respecte a la pandèmia, Vergés també s'ha referit a alguns sectors econòmics que encara patiran les conseqüències de les restriccions malgrat la caiguda de l'estat d'alarma. És el cas de l'oci nocturn, que seguirà sense poder obrir. En aquest sentit, Vergés no ha volgut posar una data en l'horitzó perquè seria «molt agosarat». Ha recordat que aquest tancament continua amb una ordre ministerial a nivell estatal i creu que la reobertura «requerirà molt treball».

Sobre la mobilitat a l'estiu, Vergés ha criticat que el govern espanyol no els concreta quin és el seu posicionament sobre les fronteres i ha reclamat que ho facin aviat perquè Catalunya és un important lloc de pas.


Comentaris

envia el comentari