La nova proposta de Pedro Sánchez respecte a les vacunes contra la Covid-19

El president del govern espanyol aposta perquè les farmacèutiques atorguin llicències voluntàries per produir vaccins contra la Covid-19

Des de fa setmanes i, fins i tot, mesos, un dels debats que hi ha sobre la taula és què s'ha de fer amb les patents de les vacunes contra la Covid-19. Alguns sectors de la societat pressionen perquè aquestes s'alliberin i permetin la seva fabricació de forma encara més massiva. Un fet que permetria, de retruc, facilitar els vaccins a països amb menys recursos. Aquest debat s'ha anat accelerant els darrers dies, sobretot a partir de la decisió dels Estats Units d'apostar definitivament per alliberar les patents.

En aquest sentit, Pedro Sánchez hi ha volgut dir la seva. El president del govern espanyol ha proposat que les companyies farmacèutiques atorguin de manera voluntària llicències perquè altres empreses puguin produir vaccins contra la Covid-19. Ho ha fet entre els socis de la Unió Europea amb l'objectiu, també, d'augmentar la producció global dels vaccins i accelerar-ne la distribució.

Celebra la proposta nord-americana, però la veu «insuficient»

El cap de l'executiu espanyol celebra la nova posició que ha adoptat l'administració de Joe Biden als Estats Units. Per a Pedro Sánchez, aquest canvi «marca el camí» que ja van iniciar l'Índia i Sud-àfrica a l'Organització Mundial del Comerç (OMC). Tot i això, subratlla que l'exempció temporal de la propietat intel·lectual «no és suficient» per garantir l'accés de les vacunes als països en vies de desenvolupament. Des del seu punt de vista, la proposta espanyola és millor, ja que permetria fer que el procés fos més ràpid, segons el govern espanyol.

Tot i l'esperança en la proposta de Pedro Sánchez, des de la Moncloa afirmen que aprovar aquesta mesura pot comportar temps, per la qual cosa, és necessari que «mentrestant es requereixi que les farmacèutiques siguin flexibles accelerant la concessió de les llicències voluntàries». A més, també aposten per «reforçar» la transferència de coneixement i tecnologia, «augmentar» la producció global de vacunes i «accelerar» la distribució arreu del planeta.

Pedro Sánchez presentarà la proposta a la Cimera Social Europea que comença aquest divendres a Porto (Portugal)

La proposta del president del govern espanyol perquè les farmacèutiques atorguin llicències voluntàries per produir vaccins contra la Covid-19 és una de les pedres angulars de la iniciativa que l'executiu ha difós ja entre els socis de la Unió Europea en forma de 'non-paper'. Oficialment, Pedro Sánchez durà la proposta a la Cimera Social Europea que comença aquest divendres a Porto, a Portugal. El cap de l'executiu espanyol viatjarà aquest mateix divendres cap a la ciutat portuguesa per assistir en aquesta trobada amb els diferents caps d'estat de la Unió Europea.


Comentaris

envia el comentari