Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Setrill amb oli d'oliva amb el fons d'una olivera i una imatge destacada a l'esquerra d'una mà amb bitllets

La justificació dels experts: Per què l'oli és més barat a l'estranger?

Aclareixen el motiu de la diferència de preu de l'oli entre Espanya i l'estranger

Les últimes setmanes, s'està parlant molt del preu de l'oli d'oliva al nostre país, que és molt superior al que poden comprar els consumidors a l'estranger.

Això és un fet que té escandalitzada gran part de la població espanyola i que, per ara, no té aspecte de solucionar-se. És un problema que el govern espanyol té sobre la taula i pel qual està rebent crítiques considerables.

I és que sembla que fora de les nostres fronteres tenen una gran sort quan es posen a fer la llista de la compra. I no és altra que poder comprar oli d'oliva a un preu molt més econòmic que si resideixes al nostre país.

L'oli d'oliva és a meitat de preu fora d'Espanya

És manifest que a través de les xarxes socials molts consumidors s'han sorprès del bon preu a què està l'or líquid fora de les nostres fronteres. Res a veure amb el que passa a Espanya, que en alguns casos el preu de l'oli d'oliva ja ha arribat als 10 euros per litre.

Muntatge d´un carret de compra al passadís d´un supermercat i una rodona amb oli d´oliva
Si vols comprar oli d'oliva barat, fes-ho fora d'Espanya | Getty Images

Per exemple, tot i no ser un país productor, diversos usuaris de la xarxa social X posaven de manifest que el litre d'oli a Irlanda estava a uns 4,70€. Això és al voltant de la meitat del que podem adquirir al nostre país.

Per això, des d'un conegut programa de televisió, 'Cuatro al día', s'han posat en contacte amb una experta del sector per mirar de trobar la clau d'aquest assumpte. Especialment se li ha preguntat el motiu pel qual l'oli d'oliva és més barat a l'estranger que a Espanya.

El motiu que donen els experts de la diferència de preus de l'oli fora o dins d'Espanya

Teresa Pérez, gerent de la Interprofessional d'Oli d'Oliva Espanyol, ha estat qui ha donat llum a tota aquesta polèmica. I és que, en declaracions a Mediaset, ha posat el focus en un assumpte clau sobre el preu de l'oli i no és cap altre que la rotació.

«Avui dia a Espanya tenim una rotació de producte molt més alta. Per tant, els preus en origen es repercuteixen abans al consumidor», va indicar a l'esmentat espai de Cuatro fa uns dies.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Això vol dir que a Espanya el consum d'oli és més elevat. Així les coses, calen estocs d'ampolles més grans i el més normal és que tingui molt a veure amb els costos en el preu final de l'oli.

Teresa Pérez exposa que a Espanya cada persona consumeix 700 mil·lilitres cada 21 dies. «Això vol dir que en tres setmanes haurà de tornar al punt de venda a comprar una altra ampolla. Mentre que un irlandès tarda probablement 10 mesos a tornar al punt de venda a buscar una ampolla», explica.

Molí de vent al camp amb una imatge a l'esquerra d'un recipient amb oli d'oliva
Fora d´Espanya, el preu de l´oli és molt més assequible | Getty Images, PixaBay

Aquesta és una de les raons per la qual és més barat comprar oli a l'estranger

Així, doncs, ja coneixem el motiu pel qual el preu de l'oli d'oliva podria ser menor que dins les nostres fronteres. La veritat és que en aquests països com Irlanda consumeixen oli d'oliva que es va comercialitzar fa molt de temps.

Per tant, els costos de producció eren molt més baixos i així ho ratifica Teresa Pérez. L'experta deixa clar que «aquests olis es poden haver comercialitzat fa mesos a preus que aleshores eren inferiors», acaba el seu 'speech'.

Sens dubte, aquest és un tema del qual continuarem parlant, especialment si continua l'escalada de preus de l'oli d'oliva. Una pujada que sembla imparable i que està a punt de sumar els 10 euros el litre.